Turcia a detonat o mină în Marea Neagră, pe fondul războiului din Ucraina / Militarii români au neutralizat și ei recent un astfel de dispozitiv

Turcia a detonat o mină în Marea Neagră, pe fondul războiului din Ucraina / Militarii români au neutralizat și ei recent un astfel de dispozitiv
Forțele navale ale Turciei, fotografiate în estul Mediteranei la exercițiul militar Sea Wolf 2021. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Scafandrii miliari ai Turciei au detonat în siguranță o mină marină în Marea Neagră, a anunțat miercuri Ministerul turc al apărării, care a precizat că a fost vorba despre a treia mină găsită în apele teritoriale turce de la începutul războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

Vestea vine în contextul în care, pe 28 martie, militarii români au neutralizat și ei o mină marină care fusese observată de un pescador românesc în largul Mării Negre, în derivă, la o distanță de circa 39 de mile marine travers de Capu Midia. Conform procedurii standard pentru astfel de situații, scafandrii EOD au montat pe ea o încărcătură explozivă și au detonat-o de la distanță, explica Ministerul Apărării Naționale.

Turcia a găsit trei mine marine în Marea Neagră de la începutul războiului din Ucraina

Ucraina și Federația Rusă s-au acuzat reciproc de plasarea de mine în Marea Neagră, scrie Reuters, care a amintit inclusiv de episodul din apele teritoriale românești.

Marea Neagră este utilizată pentru transporturile de cereale, petrol și produse petroliere, iar apele sale sunt împărțite de România, Bulgaria, Turcia, Georgia, Ucraina și Federația Rusă.

Totodată, Marea Neagră are conexiune cu Marmara și Mediterana prin strâmtoarea Bosfor, care trece prin inima Istanbulului, cel mai mare oraș al Turciei, cu 16 milioane de locuitori.

Minele în derivă reprezintă un risc pentru navele care trec prin strâmtoarea Bosfor și ar putea să producă pagube dacă lovesc vasele, în special pe cele care transportă țiței crud.

Potrivit Reuters, oficialii din sector spun că riscul de a te lovi de mine plutitoare pe rutele comerciale majore din Marea Neagră vine să se adauge pericolelor cu care se confruntă navele comerciale în regiune, iar guvernele trebuie să asigure trecerea în siguranță a navelor pentru a menține lanțurile de aprovizionare în funcțiune.

Urmăriți B1TV.ro și pe