Turcia anunţă că a dat drumul unui număr de 100.000 de migranţi către Uniunea Europeană. Ce înţelegere au Ankara şi Bruxelles-ul pe problematica migranţilor (FOTO, VIDEO)

Turcia anunţă că a dat drumul unui număr de 100.000 de migranţi către Uniunea Europeană. Ce înţelegere au Ankara şi Bruxelles-ul pe problematica migranţilor (FOTO, VIDEO)
Sursă foto: Facebook & Comisia Europeană

Ministrul de Interne turc,Süleyman Soylu, a anunţatcă Turcia a dat drumul unui număr de 100.577 de migranţi către graniţele Uniunii Europene, care ar urma să treacă pe la punctele de granițădin provincia Edirne.

Raportările de duminică ale ministrului de Interne turc sunt, însă, contrazise de cele ale Bulgariei şi Greciei, care nu au menționat numere atât de mari de migranţi. De altfel, Bulgaria a raportat că niciun migrant nu a trecut graniţa ilegal şi că „situaţia este calmă în momentul de față”, aratăDeutsch-Agentur (DPA).

În ceea ce priveşte Grecia, aceasta a raportat deja că a impedicat trecerea ilegală a unui număr estimat între 10.000 şi 13.000 de migranţi, dar nu a raportat un număr atât de mare percum cel specificat de ministrul de Interne turc.În plus, Atena a anunţat că va aduce mai multe trupe la graniţa cu Turcia. Conform informaţiilor actuale, până la ora redactării acestui articol, în Grecia ar fi ajuns doar între 400-500 de migranţi.

Şi Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, Frontex, a anunţat că va desfăşura întăriri la graniţa dintre Grecia şi Turcia. În plus, și-a ridicat și nivelul de alertă.

„Frontex se află în contact strâns cu autorităţile elene cu privire la orice suport adiţional pe care l-ar putea oferi. Redesfăşuram echipament şi ofiţeri adiţionali în Grecia şi monitorizăm îndeaproape situaţia”, a anunţat organizația, într-o postare de pe Twitter, de duminică după-amiază.

Foto: Tabără de migranți din Turcia (sursă foto: Twitter / @suleymansoylu)

  • Ce motive ar putea avea Turcia să dea drumul fluxului de migranţi

Cel mai probabil motiv din spatele deciziei lui Recep Erdoğan de a da drumul fluxului de migranţi este pentru a forţa mâna Uniunii Europene să pună presiune pe Federaţia Rusă cu privire la situaţia din provincia siriană Idlib. Turcia este interesată în a-şi menţine influenţa din Idlib şi nu îşi doreşte nici ca numărul de migranţi sirieni de pe teritoriul său să crească şi mai mult. Ori, acesta este un foarte posibil scenariu ţinând cont că trupele lui Bashar al-Assad continuă să înainteze în provincia Idlib, iar numărul de refugiaţi care fug din calea armatei siriene a ajuns deja la un milion de oameni. Asta în condiţiile în care Turcia găzduieşte deja în jur de patru milioane de refugiaţi.

Trupele siriene beneficiază şi de susţinerea Rusiei şi este greu de crezut că armata turcă îşi va putea menţine la nesfârşit poziţiile defensive asumate în jurul oraşului Idlib. Iar fără protecţia armatei turce, provincia Idlib va fi în cele din urmă recuceritădeBashar al-Assad. Când acest lucru se va întâmpla, este de aşteptat să crească şi numărul de sirieni care încearcă să fugă în Turcia.

Turcia avea o înţelegere cu Rusia privitoare la provincia Idlib. Înţelegerea fiind făcută în toamna anului 2019. Însă Moscova nu pare interesată în a mai respecta acel acord, susţinând activ regimul lui Bashar al-Assad. Din punctul de vedere al Moscovei, menţinerea influenței sale din Siria este mai importantă decât acordul făcut cu preşedintele turc Recep Erdoğan. Pe fond, Rusia are relaţii strânse cu Siria încă de pe vremea lui Hafez al-Assad (tatăl lui Bashar al-Assad), iar aceste relaţii reprezintă atât o modalitate pentru Rusia de a pune presiune pe Turcia (adică exact ce se şi întâmpla), dar este şi o modalitate de a rămâne relevantă în Orientul Mijlociu.

Foto: Migranți care așteaptă să intre în Grecia pe la un punct de graniță din Edirne, Turcia (sursă foto: hepta.ro)

  • Ce înţelegere are Uniunea Europeană cu Turcia cu privire la migranţii din Orientul Mijlociu

Europa a mai fost lovită de un val de imigraţie şi în 2015, atunci când sute de mii de migrant din Orientul Mijlociu şi Africa au intrat în Europa, chiar la invitaţia unor state europene (precum Germania). Coincidenţă sau nu, în anii ce au urmat, a crescut substanţial numărul de atacuri teroriste din Europa – un fenonem cu privire la care mai mulţi experţi atrăseseră atenţia încă de dinainte ca migranţilor să li se extindă invitaţia de a veni în Europa.

În martie 2016, însă, ruta de migraţie via Turcia a fost închisă ca urmare a unei înţelegeri între Uniunea Europeană şi Turcia care prevede acordarea unui ajutor financiar anual deşase miliarde de euro, trimişi în două tranșe către Turcia – aceasta din urmă a precizat că cele șase miliarde nu sunt suficiente.

Vineri, Comisia Europeană a confirmat că acordul UE-Turcia cu privire la migranţi încă se aflăîn vigoare.

„Autorităţile turce au confirmat oficial că nu există nicio schimbare oficială de politică. Din punctul nostru de vedere (…) acesta înţelegere încă se afla în vigoare şi ne aşteptam ca Turcia să-şi respecte obligaţiile”, a decarat Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Tot vineri, şi Ministrul de Externe turc a confirmat că, într-adevăr, nu a avut loc o schimbare de politica la nivelul Turciei.

„În calitate de tara-gaza al celui mai mare număr de refugiaţi, nu există nicio schimbare în politica Turciei cu privire la refugiaţi şi solicitanţii de azil”, preciza Ministerul de Externe turc.

Cu toate acestea, retorica turcă şi acţiunile ei nu par să coincidă.

Foto: Locurile din Turcia în care sunt ţinut migranţii (sursăfoto: Comisia Europeană)

Migranți care se îmbarcă cu destinația Grecia

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Punct de granițăturco-elen bombardat cu cocktailuri molotov

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:23 - Adriana Stoicescu: Horațiu Potra nu deține autorizație pentru niciun fel de armă. Poliția a refuzat să îi dea, considerându-l foarte periculos / Se vede cât de importantă ar fi existența unei legi a răspunderii magistraților (VIDEO)
13:07 - Florin Petre, primarul din Crevedia, a fost reţinut pentru trafic de persoane. Procurorii cer arestarea sa
13:04 - Bulgaria a avertizat că ar putea întrerupe tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său către Europa. Care este motivul
13:04 - Cum funcționa rețeaua de mercenari ai lui Horațiu Potra: Polițiștii români își luau concediu fără plată și plecau în Africa
13:00 - Un antrenor de la Olimpia Cluj a murit într-un accident în Florești. Ce spun polițiștii
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian