Turcia, aproape să pună mâna pe Fethullah Gulen: Fostul consilier pe probleme de securitate a președintelui Trump a vorbit cu autoritățile turce despre predarea clericului

Turcia, aproape să pună mâna pe Fethullah Gulen: Fostul consilier pe probleme de securitate a președintelui Trump a vorbit cu autoritățile turce despre predarea clericului

Fost director al CIA, James Woolsey, susține existența unor discuții la nivel înalt între Turcia și Statele Unite privind situația clericului Fethullah Gulen, acuzat de Turcia de orchestrarea tentativei ratate de lovitură de stat din iulie 2016 și care trăiește în exil în Pennyslvania din 1999.

Mai precis, fostul director CIA afirmă că fostul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump, Michael Flynn, ar fi discutat cu ministrul turc de Externe și cu ginerele președintelui Recep Erdogan despre extragerea din SUA a clericului.

"A fost o discuției consistentă despre găsirea unei metode de a-l aduce pe Gulen din SUA în Turcia. S-ar putea spune că a fost un brainstorming, însă unul pe o temă serioasă, care, în mod clar, ar fi o încălcare a legii”, a precizat fostul șef al CIA. potrivit Wall Street Journal.

James Woolsey susține că, în septembrie 2016, a asistat la o discuție în care s-a vorbit nu despre extrădarea, ci despre cum ar putea fi extras Gulen din SUA și apoi adus în Turcia. La discuția care a avut loc într-un hotel din New York și la care a luat parte și Woolsey ar fi participat Michael Flynn, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, și ginerele lui Erdogan.

Turcia a cerut insistent Statelor Unite să îl extrădeze pe clericul Gulen, dar s-a lovit de fiecare dată de refuzul administrației conduse de Barack Obama.
Michael Flynn a negat aceste informații, dar aceste informații nu sunt lipsite de o bază, de altfel documente depuse de acesta în toamnă la Departamentul de Justiție arată că a încasat 530.000 de dolari pentru a face lobby în favoarea Turcie.

Michael Flynn a fost în centrul primului scandal din administrația Donald Trump. Acesta a fost nevoit să demisioneze după ce în spațiul public a apărut informația că înainte de inaugurarea noului președintele american a vorbit cu ambasadorul rus la Washington despre ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei și l-a mințit pe vicepreședintele Mike Pence în legătura cu natura discuțiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe