Turcia ar putea primi 3,5 miliarde de euro de la UE pentru a-i găzdui pe refugiații sirieni până în 2024

Turcia ar putea primi 3,5 miliarde de euro de la UE pentru a-i găzdui pe refugiații sirieni până în 2024
Foto: Hepta - Zuma Press / Can Ozer

Uniunea Europeană ia în calcul să ofere Turciei încă 3,5 miliarde de euro pentru ca aceasta să găzduiască refugiații sirieni în continuare, până în 2024. Finanțarea face parte dintr-un plan mai larg menit să prevină un nou val de migrație în UE.

Cum încearcă UE să prevină o nouă criză a refugiaților

Potrivit unor diplomați europeni citați de Reuters, 5,77 miliarde de euro ar putea ajunge în Turcia, Iordania, Liban şi Siria, dar către proiecte umanitare, nu guvernele acestor țări.

Turcia găzduieşte circa patru milioane de refugiaţi sirieni şi a cheltuit peste 40 miliarde de dolari cu paza acestora. Guvernul de la Ankara vrea ca banii UE să ajungă direct la el.

Însă, pe fondul deteriorării situaţiei drepturilor omului în Turcia, e improbabil ca liderii UE să accepte așa ceva. Șansele sunt cu atât mai mici cu cât liderii blocului comunitar consideră că Turcia foloseşte migranţii ca monedă de schimb.

Liderii UE, care se vor întruni joi la Bruxelles, sunt așteptați să susțină această propunere a Comisiei Europene. Față de finanțarea anterioară, de data aceasta va fi nevoie și de acordul Parlamentului European, căci banii nu vor mai veni de la guvernele europene, ci din bugetul comun al Uniunii.

UE ar mai urma să mai ofere „disponibilitatea UE de a discuta cu Turcia (…) spre a întări cooperarea într-un număr de domenii de interes comun”. Asta în contextul tensionării relațiilor dintre cele două – europarlamentarii au acuzat Ankara în mod repetat de încălcarea libertăţii presei şi de încarcerarea opozanţilor politici fără proceduri judiciare. Liderii turci neagă categoric acuzațiile.