Ucraina acuză forțele ruse că au confiscat 2.000 de lucrări de artă din Mariupol: „Au eliberat Mariupol din moștenirea sa istorică și culturală”

Ucraina acuză forțele ruse că au confiscat 2.000 de lucrări de artă din Mariupol: „Au eliberat Mariupol din moștenirea sa istorică și culturală”
Ucraina acuză forțele ruse că au confiscat 2.000 de lucrări de artă din Mariupol. Sursa: Telegram/Маріупольська міська рада

Oficialii ucraineni au acuzat forțele ruse că au confiscat „peste 2.000 de opere de artă” din muzeele din orașul ocupat Mariupol și că le-au mutat în zonele din regiunea Donbas, controlată de ruși.

„Ocupanții au eliberat Mariupolul din moștenirea sa istorică și culturală. Au furat și au mutat peste 2.000 de exponate unice de la muzeele din Mariupol la Donețk”, a declarat consiliul orașului Mariupol într-un comunicat postat joi pe canalul său Telegram, potrivit The Guardian.

2000 de opere de artă, confiscate de ruși

Autoritățile din Mariupol au spus că rușii au confiscat mai multe lucrări originale ale lui Arkhip Kuindzhi și ale faimosului pictor Ivan Aivazovsky, precum și un pergament unic de Tora scris de mână și Evanghelia din 1811, realizată de tipografia venețiană pentru grecii din Mariupol.

„Consiliul orașului Mariupol pregătește actele pentru pentru a declanșa urmărirea”, a adăugat consiliul.

Într-o declarație separată, Petro Andrișcenko, membru al consiliului orașului, a declarat că Rusia a confiscat trei picturi originale ale lui Kuindzhi, care și-a câștigat faima internațională pentru portretele sale cu peisaje din Rusia.

Potrivit consiliului orașului Mariupol, lucrările au provenit de la cele trei muzee locale, inclusiv muzeul de artă Kuindzhi, care a fost grav avariat în timpul unui atac aerian rusesc din 21 martie 2022.

Jaf în masă al trupelor ruse

Natalia Kapustnikova, directorul Muzeului de Istorie Locală Mariupol, a declarat  că a predat lucrările semnate de Aivazovsky și Kuindzhi forțelor ruse „la sfârșitul ostilităților”.

Moscova a preluat în mare parte controlul asupra orașului-port Mariupol, care a fost distrus de bombardamentele rusești. Se estimează că aproximativ 2.000 de militari ucraineni și până la 1.000 de civili sunt încă ascunși în oțelăria Azovstal.

Dacă va fi confirmată, confiscarea de artă de la Mariupol ar însemna primul caz cunoscut de jaf în masă al forțelor ruse de la începutul războiului.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat anterior trupele ruse că s-au implicat în jafuri în masă, după ce înregistrările video și audio păreau să arate soldați că trimițând pachete cu bunuri furate înapoi în Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`