Ucraina cere tuturor statelor să interzisă folosirea literei „Z”, în semn de susținere față de Rusia

Ucraina cere tuturor statelor să interzisă folosirea literei „Z”, în semn de susținere față de Rusia
Sursa: Hepta

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, a solicitat tuturor statelor să incrimineze folosirea literei Z ca mod de afișare a susținerii față de Rusia. Trei landuri germane, Berlin, Bavaria și Saxonia Inferioară, au anunțat deja că folosirea simbolului ar putea fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare.

Semnul afișat pe tancurile rusești simbolizează susținerea Armatei pentru ofensiva Rusiei în Ucraina. Experții militari au mai interpretat „Z”-ul de pe tancurile rusești drept „Za pobedy”, adică „victorie” în limba rusă, sau „Zapad”, ce înseamnă „vest”, preluat de HotNews.

Ucraina cere statelor să incrimineze folosirea literei „Z”

Kuleba a declar că „Z” înseamnă crime de război rusești, orașe bombardate, mii de ucraineni uciși, de aceea sprijinul public al acestei „barbarii trebuie interzis”.

Acesta a cerut altor țări să urmeze exemplul Germaniei și să pedepsească cu închisoarea pe cei care folosesc simbolul, în semn de sprijin față de invazia rusească din Ucraina.

Folosirea simbolului se pedepsește cu închisoarea în Germania

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al guvernului federal a declarat reporterilor că „litera Z ca atare nu este, desigur, interzisă, dar utilizarea ei poate constitui, în cazuri individuale, o susținere a războiului de agresiune rus”.

„Războiul rus de agresiune asupra Ucrainei este un act criminal și oricine aprobă public acest război de agresiune se poate face și el însuși pasibil de urmărire penală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne într-o conferință de presă.

Urmăriți B1TV.ro și pe