Ucraina: flota rusă din Marea Neagră lansează rachete de croazieră împotriva ucrainienilor

Ucraina: flota rusă din Marea Neagră lansează rachete de croazieră împotriva ucrainienilor
Șeful laboratorului de cercetare privind rachetele hipersonice ale Rusiei, arestat pentru trădare. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Ministerul britanic al Apărării, informează Reuters, a declrat că flota rusă din Marea Neagră continuă să utilizeze rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune pentru a sprijini ofensiva terestră din Ucraina.

Operaţiunile pe mare sunt, în general, limitate la apele din jurul peninsulei Crimeea, anexată în 2014, iar navele de suprafaţă ruse continuă să menţină poziţii extrem de defensive, indică buletinul informativ publicat pe Twitter de Ministerul Apărării britanic.

 Flota rusă face eforturi uriaşe pentru a exercita un control de pe mare

Conform analizei forţelor britanice, eficienţa actuală a flotei ruse este limitată şi subminează strategia Moscovei privind invazia întrucât ameninţarea portului ucrainean Odesa cu vehicule-amfibie este neutralizată.

Costurile rachetelor lansate de pe flota rusă sunt deosebit de mari: conform calculelor Forbes.ua, costul unei rachete de croazieră de tipul Kh-101 este de 13 milioane de dolari; cel al unei rachete de croazieră Kalibr – 6,5 milioane de dolari; o rachetă Iskander se ridică la 3 milioane de dolari; o rachetă supersonică Onyx costă 1,25 milioane de dolari, costul unei rachete Kh-22 este de 1 milion de dolari; iar o rachetă tactică de tipul Tocika-U costă 0,3 milioane de dolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe