Ucraina introduce înregistrarea militară a femeilor care au anumite profesii. În cazul unui refuz, vor fi sancţionate firmele pentru care lucrează

Ucraina introduce înregistrarea militară a femeilor care au anumite profesii. În cazul unui refuz, vor fi sancţionate firmele pentru care lucrează
Ucraina introduce înregistrarea militară a femeilor care au anumite profesii. În cazul unui refuz, vor fi sancţionate firmele pentru care lucrează. Sursa Foto: Flickr.com

Ucraina introduce de la 1 octombrie 2022 înregistrarea militară a femeilor care au anumite profesii. Această decizie vine după ce în octombrie 2021, Ministerul ucrainean al Apărării a emis Ordinul nr. 313, care prevede înregistrarea femeilor din peste 100 de profesii legate de specializările militare.

Ucraina mobilizează femeile în războiul cu Rusia

În războiul cu Rusia, trebuie să se înregistreze femeile care lucrează în următoarele domenii profesionale: medicină, medicină veterinară, comunicare, presă, TV și radio, IT, inginerie, metrologie, psihologie, finanțe, traduceri, industrie alimentară, cartografie, poligrafie, chimie, geografie, fizică, astronomie, sociologie etc. Prin urmare, orice femeie cu studii superioare sau care lucrează domeniile amintite în ordin trebuie să se înregistreze la comisariatele militare începând cu data de 1 octombrie.

Ministerul Apărării al Ucrainei a încercat să calmeze spiritele, menționând că nimeni nu va recurge la mobilizarea forțată a femeilor și că înregistrarea acestora la comisariatele militare va fi benevolă până la sfârșitul anului curent. De asemenea, angajatorii vor fi amendați dacă nu vor avea grijă ca femeile să se înregistreze la comisariatele militare.

Aşadar, dacă o asistentă medicală nu va dori să se înregistreze la comisariatul militar, potrivit ordinului, angajatorul va trebui să insiste în a o convinge pentru că, în caz contrar, spitalul va fi amendat. Pare a fi totuşi un cerc legislativ vicios, pe care multe voci îl traduc ca fiind înregistrare militară obligatorie.

Cu toate acestea, angajatorul trebuie să se asigure că femeile care lucrează deja într-o întreprindere sunt luate în evidența militară. „În timpul angajării, femeile vor fi verificate privind documentele de înregistrare militară”, se precizează în document.

Autoritățile ucrainene au mai precizat că față de femei nu se vor aplică aceleași legi ca față de bărbați în perioada războiului. Însă, de la 1 octombrie, femeile înregistrate la comisariatele militare vor putea părăsi Ucraina doar cu permisiunea autorităților.

Înregistrarea nu înseamnă că femeile sunt înrolate obligatoriu sau mobilizate imediat în armată, ci că acestea sunt luate în evidență pentru a estima numărul lor, au tot explicat oficialii din domeniul Apărării de la Kiev.

Odată înregistrate militar, ele nu se vor mai bucura de dreptul la circulație liberă și vor putea fi mobilizate oricând în armată. Aşadar, mobilizarea nu înseamnă neapărat activități militare, ci e vorba despre faptul că armata are nevoie de contabili, traducători, bucătari, ingineri, purtători de cuvânt, medici sau asistenți medicali.

Urmăriți B1TV.ro și pe