Ucraina se așteaptă să primească până la 140 de tancuri „în primul val” de livrări, a anunțat Dmytro Kuleba

Ucraina se așteaptă să primească până la 140 de tancuri „în primul val” de livrări, a anunțat Dmytro Kuleba
Șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Fabrizio Bensch

Ministrul de externe de la Kiev, Dmytro Kuleba, a declarat că Ucraina se așteaptă să primească între 120 și 140 de tancuri în „primul val” de livrări efectuate de o coaliție alcătuită din 12 țări, transmite The Guardian.

Ucraina se așteaptă să primească până la 140 de tancuri „în primul val”

Un grup de națiuni occidentale au promis săptămână trecută să ofere Ucrainei tancuri de luptă, după ce Berlinul și Washingtonul au confirmat că vor trimite Kievului tancuri germane Leopard 2, respectiv tancuri americane M1 Abrams.

În cadrul unui briefing online, șeful diplomației ucrainene a declarat: „Coaliția tancurilor are acum 12 membri. Pot să menționez că, în primul val de contribuții, forțele armate ucrainene vor primi între 120 și 140 de tancuri model-occidental”.

State ca Polonia și Finlanda au arătat deja public că sunt dispuse să ofere Ucrainei o parte din tancurile lor Leopard 2. Spania, Țările de Jos și Danemarca au anunțat la rândul lor că sunt deschise ideii de a trimite Kievului tancuri de fabricație germană.

Pentagonul a confirmat că SUA trimite Ucrainei versiunea mai modernă și mai letală a tancului Abrams, M1A2, care, spre deosebire de sistemul analog de pe M1A1, dispune de un sistem digital și este dotat cu un vizor termic independent pentru comandant.

Este „diferența dintre un telefon cu priză – un telefon cu disc – și acel iPhone pe care îl aveți în mână”, a declarat generalul american în retragere Robert Abrams, al cărui tată este cel care a dat numele tancului de 70 de tone, potrivit CNN.

Urmăriți B1TV.ro și pe