UE va legifera centralizarea informațiilor referitoare la sănătatea cetățenilor, politici de gestionarea a epidemiilor dar și procedurile de achiziție a medicamentelor în statele membre

UE va legifera centralizarea informațiilor referitoare la sănătatea cetățenilor, politici de gestionarea a epidemiilor dar și procedurile de achiziție a medicamentelor în statele membre
Sursa foto: Freepik

Parlamentul European(PE) a aprobat, marți, noi măsuri care vizează întărirea capacității blocului comunitar de a preveni și controla focarele de boli transmisibile și de a aborda amenințările transfrontaliere la adresa sănătății.

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat oficial, citat de site-ul CaleaEuropeană.

Eurodeputații au aprobat astfel acordul încheiat cu Consiliul European(CE) referitor la extinderea mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

După votarea acestora – cu 542 voturi pentru, 43 împotrivă și 9 abțineri – noile acte normative urmăresc să consolideze capacitatea UE de a preveni și gestiona epidemiile de boli transmisibile.

ECDC va gestiona toate informațiile

Pentru a genera date comparabile și în timp util, Centrul va coordona standardizarea procedurilor de colectare a datelor, dar și validarea, analizarea și diseminarea datelor la nivelul Uniunii.

Acesta va coopera cu Comisia Europeană, autoritățile naționale și organizațiile internaționale pentru ca activitățile să fie coerente și complementare.

De asemenea, Centrul va monitoriza și capacitatea sistemelor naționale de sănătate de a detecta și de a preveni epidemiile de boli transmisibile precum și capacitatea lor de a face față la aceste epidemii; ulterior, va identifica lacunele existente și va oferi recomandări bazate pe date științifice.

UE va trebui să anticipeze, în mod oficial, anumite crize ce pot afecta sănătatea cetățenilor membri

Cu 544 voturi pentru, 50 împotrivă și 10 abțineri, PE a adoptat și acordul privind o serie de măsuri ce vor permite Uniunii să anticipeze și să soluționeze amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății.

Noile norme includ o mai bună planificare a prevenirii, pregătirii și răspunsului, atât la nivelul Uniunii cât și la nivel național, menționează sursa citată.

Astfel, Comisia va recunoaște oficial o urgență de sănătate publică la nivelul UE, fapt care ar permite dezvoltarea și stocarea în timp util a contramăsurilor medicale.

Legislație UE referitoare la procedurile de achiziție a medicamentelor

Legislația, conform noilor acte normative, va clarifica și procedurile de achiziție în comun a unor medicamente și dispozitive medicale, inclusiv posibilitatea de a limita achizițiile paralele și activitățile de negociere ale țărilor participante în cazul produselor achiziționate în comun la nivelul Uniunii.

După ce vor fi aprobate oficial de Consiliu, aceste dispoziții vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe