Uniunea Europeană a adăugat în al șaselea pachet de sancțiuni o interdicție care vizează tranzacțiile imobiliare în care sunt implicați cetățeni ruși.
Propunerea Comisiei Europene ar bloca efectuarea de afaceri imobiliare cu cetățenii, rezidenții și entitățile din Federația Rusă, interzicând vânzarea sau transferul, fie ele directe sau indirecte, de „de drepturi de proprietate asupra proprietăților imobiliare situate pe teritoriul Uniunii sau a inițiativelor de investiții colective care oferă expunere pe astfel de bunuri imobile”, se arată în documentul juridic consultat de Bloomberg.
Măsura face parte din cel mai recent efort al UE pentru a pune presiune pe statul rus și pe oligarhii săi, iar sancțiunile vor viza în premieră și industria petrolieră lucrativă a Moscovei, dar și Sberbank, cea mai mare bancă a Federației Ruse. Pentru a intra în vigoare, inițiativa trebuie să primească undă verde din partea statelor membre, însă ea ar putea fi modificată.
Dacă se concretizează totuși, interdicția se va aplica rușilor care nu sunt cetățeni UE și care nu dispun de permis de rezidență în statele membre, dar nu și celor care au cetățenie sau rezidență în Spațiul Economic European sau în Elveția.
Mulți miliardari ruși au achiziționat proprietăți în statele europene după colapsul Uniunii Sovietice, în condițiile în care și-au mutat o parte – unii chiar cea mai mare parte – din avere în afara Federației Ruse. Spre exemplu, Roman Abramovich, unul dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși, deține un conac de 26.000 de metri pătrați în Franța, în timp ce Suleiman Kerimov este asociat cu o proprietate de lux în aceeași țară, una care cuprinde un teren tenis și o piscină exterioară gigantică.
UE, SUA și Marea Britanie au întreprins deja acțiuni dure care vizează alte bunuri de lux ale oligarhilor ruși, cum ar fi confiscările de iahturi. Unul dintre cele mai mari vase reținute este Dilbar, un iaht motorizat de 156 de metri care îi aparținea lui Alișer Usmanov, la rândul său sancționat de comunitatea occidentală.