Un fost ministru al Apărării al Republicii Moldova: „Din păcate, Republica Moldova este, din nou, ‘prinsă’ pe picior greșit. Suntem nepregătiți, cu armament învechit, cu o neutralitate șubredă”

Un fost ministru al Apărării al Republicii Moldova: Din păcate, Republica Moldova este, din nou, 'prinsă' pe picior greșit. Suntem nepregătiți, cu armament învechit, cu o neutralitate șubredă
Foto: Captura Video.

Anatol Șalaru, fost ministru al apărării în Republica Moldova susține că sistemul de securitate din țară vecină este șubred și nepregătit pentru o eventuală invazie a forțelor Federației Ruse.

Republica Moldova, în epicentrul conflictului ruso-ucrainean

Politicianul a accentuat „necesitatea întăririi Armatei Naționale”. Potrivit acestuia, anii de subfinanțare a Armatei Naționale își arată efectele. Oficialul consideră că Republica Moldova trebuie să investească mai mulți bani în acest domeniu.

„Estul Europei s-a transformat într-un butoi cu pulbere nu doar al bătrânului continent, ci al întregului sistem internațional. Din păcate, Republica Moldova este, din nou, ‘prinsă’ pe picior greșit, iar anii de subfinanțare a Armatei Naționale, ca și a întregului sistem de securitate, își arată efectele.

Suntem nepregătiți, cu armament învechit, cu o neutralitate șubredă, cu trupe străine pe teritoriul nostru și tot ce putem face la acest moment este să ne rugăm să nu ajungem în epicentrul războiului mai devreme sau mai târziu.

În contextul în care noile tehnologii dictează modul de ducere a războiului și mai toate țările din regiune investesc masiv în apărare doar patriotismul și dedicația ofițerilor noștri sunt insuficiente”, susține Anatol Șalaru, citat de newsweek.

Anatol Șalaru, apel către Maia Sandu

Ex-ministrul a sugerat conducerii țării să aloce resurse pentru întărirea sistemului național de apărare și Armatei Naționale.

„Cu siguranță, Maia Sandu și actuala guvernare nu puteau recupera într-un an tot ce nu s-a făcut în 30 de ani, dar, totuși, o nouă strategie de securitate și alocarea de resurse peste ce s-a oferit acum era necesară. Puține sunt țările care pot face față Rusiei însă o armată pregătită și bine echipată ar mări costurile agresorului în caz de invazie.

Traversăm o criză economică majoră, dictată de prețurile mari la energie și gaze iar sprijinirea populației este necesară, dar apărarea națională nu este mai prejos. Cât mai este timp trebuie alocate resurse pentru întărirea sistemului național de apărare și mai ales întărirea Armatei Naționale. Dacă nu ne vom hrăni propria armată riscăm să hrănim armata lui Putin”, a conchis Șalaru pe rețelele de socializare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește
16:23 - Silviu Coșa (PNL): Ceea ce contează este programul de guvernare, astfel încât să reușim să redăm încredere românilor în partidele politice și în politicieni. La fel de mult contează să fie o echipă de guvernare puternică (VIDEO)
16:22 - Claudiu Manta (PSD): „Nu a fost o discuție și nu cred că este foarte important numele celui sau celei care va fi prim-ministru sau ministru” (VIDEO)
16:08 - Iulian Fota: Noi încă suntem într-o criză majoră de securitate națională, dar partidele noastre nu pun acest lucru în centrul preocupărilor lor. Platforma asta proeuropeană nu gândește ca un european (VIDEO)
16:08 - Cântăreața Dana Coteanu va rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri. Sentința nu este definitivă
16:02 - Vlad Gheorghe, despre „10 august”: Dosarul „mineriadei” generației noastre se îndreaptă mult mai repede către prescripție decât dosarul original al Mineriadei. O să ajungă pe masa CEDO (VIDEO)
16:00 - Noile tendințe în designul mânerelor de mobilă