Un vaccin anti-cancer a fost testat pe șoareci și pe maimuțe. Rezultatele au arătat că el poate să distrugă protecțiile pe care tumorile le pun în aplicare pentru a se proteja de atacurile sistemului imunitar, blocând celulele bolnave, relatează agenția ANSA, citată de Rador.
Este posibilă dezvoltarea unui vaccin universal, pentru că noua terapie poate depăși diferitele variații care apar la fiecare pacient. Studiul a fost coordonat de Dana-Farber Cancer Institute și de Harvard Medical School din Boston și publicat în revista „Nature”. Cercetătorii menționează că este nevoie de un nou studiu, aplicate pe oameni, scrie Știri pe surse.
În mare parte, vaccinul vizează proteine specifice (antigen) găsite pe suprafața celulelor tumorale, cu intenția de a ajuta sistemul imunitar să le recunoască și să le atace. Însă, capacitatea antigenilor de a stimula răspunsul imunitar este diferită pentru fiecare individ. tumorile reușesc adesea să scape de atacurile celulelor imunitare, modificând sau mascând antigenii din celulele lor, astfel încât acestea să nu fie recunoscute.
Cercetătorii conduși de Soumya Badrinath au abordat diferit problema. Vaccinul lor vizează două tipuri de celule imunitare, , celulele T și celulele NK (Natural Killer). Ele provoacă un atac general și coordonat, depășind variațiile individuale.
Vaccinul stimulează două proteine numite MICA și MICB, prezente și la suprafața celulelor canceroase. Ele se leagă de celulele imunitare, activându-le. Noul vaccin împiedică celulele tumorale să se elibereze de cele două proteine și, prin urmare, să facă mai ușoară activarea celulelor T și NK ale sistemului imunitar.
Vaccinul s-a dovedit a fi eficient și sigur în testarea pe șoareci și exemplare de macac rhesus, ceea ce înseamnă că terapia este capabilă să promoveze imunitatea protectoare împotriva tumorilor, chiar și împotriva celor cu mutații.