Un sat românesc, cea mai bogată localitate rurală din Ucraina: Casele din Apşa de Jos sunt adevărate castele (VIDEO)

Un sat românesc, cea mai bogată localitate rurală din Ucraina: Casele din Apşa de Jos sunt adevărate castele (VIDEO)

Apşa de Jos, un sat românesc din regiunea Transcarpatia, este cea mai bogată localitate rurală din Ucraina. Sătenii îşi construiesc aici adevărate castele, iar așezarea aduce mai degrabă cu un orășel, informează lyberti.com.

Un sat românesc, cea mai bogată localitate rurală din Ucraina: Casele din Apşa de Jos sunt adevărate castele

#DIRECT_ONE_wecvyn#

Când vorbim despre sate, ne imaginăm căsuțe mici, din lemn, acareturi pentru vite și grădini. Există însă o localitate rurală care contrazice pe deplin acest stereotip.

Este vorba despre satul ucrainean Apşa de Jos, populat în mare parte de etnici români. În această localitate nu există nicio casă cu un singur etaj, iar sătenii își fac castelele după principiul "măcar cu o caramida, dar mai înalt decât al vecinilor". Casa cea mai mica are câte 10-15 camere, pentru că, spun localnicii, una cu mai puține ar fi luată în derâdere de vecini.

Nicio casă din sat nu o imită pe alta. Unele sunt încă în construcție, iar sătenii folosesc materiale de cea mai bună calitate.

Astfel de case au început să fie construite de românii din Ucraina încă din anii `80, când aceștia au plecat la munca în străinătate. Actualii proprietari continuă să lucreze peste hotare, fie în Uniunea Europeană, fie în Rusia, iar banii câștigați sunt investiți în construcțiile lor luxoase.

Apşa de Jos se află la graniţa cu România şi are o populaţie de etnici români de 97%. În Ucraina comunitatea istorică de români numără peste 400 de mii de membri, majoritatea în zona Cernăuţi, Odessa şi Transcarpatia.

Tags: