Un turc a fost testat pozitiv timp de 14 luni la rând. Bolnav de leucemie, Muzaffer Kayasan a ajuns la 78 de teste pozitive consecutive și ar fi stabilit un record

Un turc a fost testat pozitiv timp de 14 luni la rând. Bolnav de leucemie, Muzaffer Kayasan a ajuns la 78 de teste pozitive consecutive și ar fi stabilit un record
Foto: Hepta.ro / DPA Images / AA/ABACA

Când a contractat în premieră COVID-19, Muzaffer Kayasan credea că o să moară din moment ce suferea deja de leucemie. După 14 luni și 78 de teste pozitive consecutive, turcul este încă în viață – și încă se luptă să scape de infecția cu SARS-CoV-2, relatează Reuters.

Testat pozitiv timp de 14 luni consecutive, Muzaffer Kayasan ar fi stabilit un record, spun doctorii din Turcia

În vârstă de 56 de ani, Kayasan deține recordul în Turcia pentru cea mai lungă perioadă de infecție COVID-19, spun doctorii, probabil din cauza sistemului imunitar scăzut ca urmare a cancerului de care suferă. Deși a tot intrat și ieșit din spital începând cu noiembrie 2020, bărbatul a rămas optimist.

„Presupun că asta este versiunea feminină a COVID-19 – a fost obsedată de mine”, a declarat cetățeanul turc ironic săptămâna trecută, după cel mai recent test PCR pozitiv pe care l-a efectuat.

Cele nouă luni pe care le-a petrecut în spital și cele cinci luni în care a stat mai mult singur în apartamentul său l-au ținut în mare departe de lumea exterioară. Până și nepoata lui, Azra, stă în grădină când îl vizitează și îi vorbește printr-o ușă de sticlă.

„O să mă joc cu tine când o să mă fac bine”, i-a spus bărbatul, purtând mască, după ce i-a oferit un telefon de jucărie.

Pacienții infectați cu SARS-CoV-2 care suferă de imunosupresie sunt expuși riscului de infectare prelungită cu sindrom respirator acut sever, arată un studiu publicat anul trecut în New England Journal of Medicine. O altă cercetare, realizată de Leukemia & Lymphoma Society, a indicat că 1 din 4 pacienți cu cancer de sânge nu produc anticorpi detectabili nici măcar după ce au primit două doze de vaccin anti-COVID-19.

Doctorul lui Kayasan, Serap Simsek Yavuz, profesor în boli infecțioase și microbiologie clinică la Universitatea din Istanbul, a explicat că este vorba despre cel mai îndelungat caz pe care l-a ținut sub observație și că acesta este monitorizat îndeaproape.

„Cazul unui pacient testat pozitiv timp de 441 de zile nu este ceva ce a mai fost raportat până acum”, susține Cagri Buke, doctor în boli infecțioase și microbiologie clinică la Spitalul Acibadem.

În plus, testele pozitive îl fac pe Kayasan ineligibil pentru un vaccin, conform ghidului de vaccinare din Turcia, unde pacienții pozitivi trebuie să aștepte până la recuperarea completă pentru a primi o doză.

Urmăriți B1TV.ro și pe