Un val de nemulțumiri în Serbia cu privirea la recrutarea unor mercenari Wagner pentru Rusia

Un val de nemulțumiri în Serbia cu privirea la recrutarea unor mercenari Wagner pentru Rusia
Foto: captura video.

Un material video publicat de grupul rus de mercenari Wagner, care prezenta „voluntari” sârbi antrenându-se pentru a lupta alături de trupele rusești în Ucraina, a stârnit indignare în Serbia, ilustrând relația complexă a țării cu Moscova.

Indignare în Serbia din cauza prieteniei cu Rusia

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a reacționat furios la televiziunea națională, cerând explicații pentru această acțiune. Criticii acuză adesea Serbia că își dă prioritate relației sale de lungă durată cu Rusia în fața ambițiilor sale de a adera la Uniunea Europeană, dar acest eveniment arată că situația nu este atât de simplă.

Președintele Vucic a spus că Serbia este neutră în privința războiului din Ucraina și că nu a vorbit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, de multe luni. Potrivit BBC, pentru sârbi, este ilegal să ia parte la conflicte din străinătate. Numărul recruților sârbi implicați nu pare a fi semnificativ.

Instanțele din Serbia au condamnat mai mult de două duzini de persoane pentru participarea la ”lupte pe fronturi străine”. Un avocat din Belgrad și grupuri anti-război au făcut plângeri penale împotriva ambasadorului rus, precum și împotriva șefului Agenției de stat de securitate și informații din Serbia pentru presupusa recrutare a unor sârbi pentru gruparea Wagner.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe