Ungaria blochează embargoul UE pe petrolul rusesc. Lituanienii, la capătul răbdării: „Întreaga Uniune e ținută ostatică de un singur stat membru”

Ungaria blochează embargoul UE pe petrolul rusesc. Lituanienii, la capătul răbdării: „Întreaga Uniune e ținută ostatică de un singur stat membru”
Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe, e supărat că un singur membru UE blochează embargoul pe petrolul rusesc. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Francois Lenoir

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe, a declarat că planurile Uniunii Europene privind impunerea unui embargo pe petrolul rusesc sunt blocate de un singur stat membru. Diplomații UE susțin că e vorba despre Ungaria.

Oficialii de la Budapesta nu s-au ferit să-și exprime opoziția și-n public. De altfel, premierul Viktor Orban e văzut tot mai mult ca un cal troian al Rusiei în UE și NATO, el opunându-se mai multor măsuri. Amintim că, după ce a câștigat recentele alegeri legislative, Orban l-a enumerat printre adversarii săi pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Lituania, supărată că planul UE privind embargoul pe petrol rusesc e blocat

„Întreaga Uniune e ținută ostatică de un singur stat membru.. Trebuie să ne punem de acord, nu putem fi ținuți ostatici!”, a declarat Gabrielius Landsbergis, la sosirea la o întâlnire cu omologii săi, citat de Reuters.

Țara care opune rezistență e Ungaria, susțin diplomați UE.

Katalin Novak, recent învestită în funcţia de preşedinte al Ungariei, a susținut că țara sa „e pregătită să facă sacrificii pentru pace” și nu-i împiedică nici pe aliați să facă aceste sacrificii, numai că Budapesta nu va fi de acord cu decizii care cer ungurilor „sacrificii mai mari decât durerea pe care ar provoca-o Rusiei”.

Ungaria sparge blocul de solidaritate al UE. Iar

Amintim că, pe 4 mai, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat că executivul comunitar propune al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include și stoparea treptată a importurilor de petrol.

„Să fie clar: nu va fi ușor, pentru că unele state UE sunt foarte dependente de petrolul rusesc, dar pur și simplu trebuie să facem acest pas”, a declarat Ursula von der Leyen, în Parlamentul European.

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat deja că se va pune noului pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. El a spus că propunerea Comisiei Europene ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare. Pentru poziția sa, el a fost lăudat de Rusia.

Joi, șeful diplomației ungare a declarat că țara sa se opune embargoului pe petrol rusesc deoarece măsura ar duce la o creștere cu 55% a prețului gazelor în Ungaria.
Chiar și așa, Uniunea Europeană încă speră la un acord asupra embargolui până la finele acestei luni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest