Unii oficiali ruși au avut îndoieli despre eventuala invazie în Ucraina, arată informațiile serviciilor SUA: Ar putea fi mai costisitoare și mai dificilă decât crede Vladimir Putin

Unii oficiali ruși au avut îndoieli despre eventuala invazie în Ucraina, arată informațiile serviciilor SUA: Ar putea fi mai costisitoare și mai dificilă decât crede Vladimir Putin
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Maksim Blinov

Interceptările obținute de Statele Unite au arătat că unii oficiali ruși au fost îngrijorați că o eventuală invazie rusească pe scară largă în Ucraina ar fi mai costisitoare și mai dificilă decât cred Vladimir Putin și alți lideri ruși, susțin patru persoane familiare cu informațiile respective pentru CNN.

Informațiile serviciilor SUA arată că unii oficiali ruși au avut îndoieli despre eventuala invazie în Ucraina

Trei dintre cele patru surse citate de CNN susțin că printre oficialii respectivi se numără și ofițeri militari sau din zona de informații.

În plus, oficialii au reclamat și că planurile lor au fost descoperite și expuse publicului larg de către națiunile occidentale, spun două dintre surse, invocând comunicațiile interceptate.

Cu toate acestea, au explicat două surse, nu există nicio probă care să ateste că acești oficiali s-au opus planului de ansamblu sau că s-au revoltat împotriva ordinelor date de Vladimir Putin.

Chiar și așa, a remarcat un oficial european de rang înalt, personalul apărării ruse consideră că va fi o operațiune dificilă.

„În evaluările pe care le vedem, este clar că anumite persoane din zona de apărare (a Rusiei, n.r.) nu prea înțelege care este planul de joc”, a afirmat el.

Oficialii americani au declarat sâmbătă pentru CNN că Federația Rusă a acumulat la frontierele Ucrainei 70% din personalul militar și armamentul de care are nevoie pentru a lansa o invazie pe scară largă. Alte analize sugerează că planul ar putea fi cucerirea Kievului, oraș care ar putea cădea în 48 de euro într-un scenariu de ofensivă aeriană și terestră majoră.

O altă posibilitate, potrivit oficialilor americani, ar putea fi o operațiune rusească pe mai multe direcții pentru a neutraliza rapid capacitatea armatei ucrainene de a acționa coeziv – o strategie militară rusă clasică.

„Spunem de mult că Putin continuă să își mărească opțiunile și capabilitățile și am fost la fel de transparenți în ceea ce privește câteva dintre mișcările pe care credem că intenționează să le facă pentru a justifica un fel de acțiune militară. (…) Vom continua, de asemenea, să ajutăm Ucraina să se apere mai bine, deopotrivă cu asistență letală și non-letală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:59 - Motivul pentru care Victor Slav nu a participat la ziua de naștere a fiicei sale, Sofia: „A fost invitat, doar că …”
12:43 - Acord politic între PSD și PUSL. Gabriela Firea: Ne propunem să analizăm mai concret și mai aprofundat care sunt nevoie sociale și economice ale românilor. Vrem să venim cu măsuri țintite (VIDEO)
12:30 - Nostradamus a prezis când va începe Al III-lea Război Mondial. Coincidenţele cu ce se întâmplă în Ucraina sunt prea mari. Profetul a avut dreptate cu moartea Reginei
12:28 - Captivă între interesele Rusiei și ale UE, Serbia a semnat un acord de consultări cu Lavrov, chiar la ONU. În același timp condamnă referendumurile Kremlinului din teritoriile ucrainene
12:28 - Japonezii protestează față de costul ridicat al înmormântării fostului premier Shinzo Abe estimat la 12 milioane de euro
12:25 - Elena Merișoreanu intervine în scandalul momentului dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf: „Rușine să-i fie că a ridicat mâna asupra mamei copilului lui”
12:20 - Rusia ridică spectrul unui atac nuclear împotriva Ucrainei. Dmitri Medvedev: Cred că NATO nu ar interveni direct în conflict. Demagogii de peste ocean și din Europa nu vor muri într-o apocalipsă nucleară
12:19 - Dmitri Rogozin ar urma să fie numit la conducerea teritoriilor ucrainene ocupate
12:09 - Grecia, Italia, Belgia și Polonia cer Comisiei Europene plafonarea prețului la gazele naturale. Și România ar fi de acord
12:03 - O furtună a făcut ravagii în Insulele Canare: Mai multe mașini au fost distruse de bolovani (FOTO)