Uniunea Europeană va susține intrarea Bulgariei și Croației în Zona euro. România mai are de așteptat

Uniunea Europeană va susține intrarea Bulgariei și Croației în Zona euro. România mai are de așteptat
Foto: pixabay

Bulgaria şi Croaţia ar putea intra în acest an în anticamera zonei euro. Mai precis, oficialii Zonei euro sunt pregătiți să accepte intrarea Croației și Bulgariei înMecanismul European al Ratelor de Schimb(ERM-2), o etapă preliminară pentru adoptarea euro în următorii trei ani, au declarat patru surse diferite pentruReuters. Despre România, amintim că reprezentanții Comisiei Europene au spus, luna trecută, că nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro.

Bulgaria şi Croaţia ar putea intra în acest an în anticamera zonei euro

Bulgarii și croații o aiu înaintea României în privința intrării în Zona euro. Potrivit unor surse Reuters, oficialii de la Bruxelles ar putea anunța oficial în câteva zile susținerea celor două țări de a fi acceptate înMecanismul European al Ratelor de Schimb(ERM-2).

Mutarea ar deschide calea pentru prima extindere a Zonei euro din 2015, când Lituania s-a alăturat grupului care în prezent numără 19 state membre.

Amitnim că Fabio Panetta, membru în board-ul Băncii Centrale Europene, declara luna trecută că Croaţia şi Bulgaria ar putea să se alăture în acest an la ERM-2 şi a lăudat eforturile făcute de cele două state în procesul de trecere la moneda unică.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Având în vedere că ţările candidate trebuie să rămână în sistemul ERM-2 timp de doi ani, pentru a dovedi că monedele lor sunt stabile, „prima fereastră de oportunitate disponibilă pentru Croaţia şi Bulgaria să adere la zona euro ar fi 2023, dacă toate evaluările preliminare vor fi încheiate cu succes”, a spus Panetta.

Comisia Europeană: România nu îndeplinește niciun criteriu privind trecerea la euro

În raportul de convergenţă pe 2020 publicat de Comisia Europeană (CE) la data de 10 iunie sea arată că România nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro.

Cele patru criterii sunt: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Mai exact, rata medie a inflaţiei în România în ultimele 12 luni, până în martie 2020, a fost de 3,7%, mult peste valoarea de referinţă de 1,8%.

De asemenea, rata medie anuală a inflaţiei în România a urcat la 4,1% în 2018 şi a rămas relativ ridicată în 2019, la un nivel mediu de 3,9%.

Totodată, se arată în raportul Comisiei, țara noastră nu îndeplineşte criteriul legat de soliditatea finanţelor publice. Amintim că din cauza încălcării plafonului de deficit în 2019, Consiliul a deschis procedura de deficit excesiv pentru România în 4 aprilie 2020, indicând 2022 ca termen limită pentru corectarea deficitului excesiv.

România nu îndeplineşte nici criteriul legat de cursul de schimb. Leul românesc nu participă la Mecanismul cursului de schimb (ERM II). Totodată, ratele dobânzilor pe termen lung au crescut gradual.

Astfel, legislaţia din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul.