Viața de film a lui Salman Rushdie, un simbol al libertății de exprimare: „Mi-ar plăcea să foc fotbal cu fiul meu în parc. Viața obișnuită, un vis de neatins pentru mine”

Viața de film a lui Salman Rushdie, un simbol al libertății de exprimare: „Mi-ar plăcea să foc fotbal cu fiul meu în parc. Viața obișnuită, un vis de neatins pentru mine”
Foto: Hepta.ro / Spread Pictures / El Universal

Scriitorul Salman Rushdie, înjunghiat vineri pe scena unui eveniment din New York, a încercat, de la fatwa care a cerut asasinarea sa în 1989, să nu se lase redus la această afacere care a incendiat lumea musulmană, arată un profil realizat de AFP, potrivit Boursorama.com.

„Problema mea este că oamenii continuă să mă vadă doar prin prisma fatwa”, a declarat liber-cugetătorul care se consideră scriitor, nu un simbol.

Totuși, ascensiunea islamului radical nu a încetat să-l readucă la ceea ce a fost întotdeauna în ochii Occidentului: simbolul luptei împotriva obscurantismului religios și pentru libertatea de exprimare.
Încă din anul 2005, Salman Rushdie a considerat că această fatwa a fost un preludiu la atentatele din 11 septembrie 2001, iar în 2016 a spus: „Cazul meu a fost doar precursorul unui fenomen mult mai amplu care ne privește acum pe toți”.

Salman Rushdie: „Mi-ar plăcea să foc fotbal cu fiul meu în parc. Viața obișnuită, un vis de neatins pentru mine”

În memoriile sale „Josef Anton”, publicate în 2012, scriitorul a vorbit despre momentul de cotitură din viața sa. În 14 februarie 1989, ayatollahul iranian Rouhollah Khomeiny a cerut musulmanilor din întreaga lume să îl ucidă, deoarece fundamentaliștii vedeau cartea sa „Versetele satanice” ca pe o blasfemie la adresa Coranului și a lui Mahomed.

În aceste condiții, Salman Rushdie a fost nevoit să trăiască ascuns și sub protecția poliției și a trecut din ascunzătoare în ascunzătoare. Liber-cugetătorul s-a autointitulat Joseph Anton, în semn de omagiu adus autorilor săi preferați, Joseph Conrad și Anton Cehov.

Singurătatea cu care s-a confruntat a fost agravată de despărțirea de soția sa, romanciera americană Marianne Wiggins, căreia îi sunt dedicate „Versetele…”.

„Sunt încătușat și întemnițat (…). Mi-ar plăcea să joc fotbal cu fiul meu în parc. Viața obișnuită, banală, un vis de neatins pentru mine”, a scris el.

Sătul să mai fie „un om invizibil”, începând cu anul 1993, Salman Rushdie și-a intensificat călătoriile și aparițiile publice. Pe de altă parte, el a rămas sub supravegherea guvernului britanic.

Salman Rushdie locuiește în prezent la New York și, înainte de atacul de vineri, își reluase o viață mai mult sau mai puțin normală înainte de atacul de vineri, continuând în același timp să apere satira și ireverența din cărțile sale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:03 - Trăian Băsescu, lăsat fără microfon în Parlamentul European în timp ce enumera lideri europeni care „s-au pus în slujba lui Vladimir Putin” (VIDEO)
21:58 - Un avion NATO specializat în misiuni de spionaj, strategice și tactice survolează în cerc teritoriul României
21:55 - Alina Petre nu și-a pierdut speranța în dragoste. Fosta noră a lui Virgil Măgureanu vrea să se căsătorească din nou: „Voi face pasul când va veni momentul”
21:34 - Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Mi s-a spus că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate / Nu cred că premierul Olandei mai are vreun motiv să se opună. Ar fi o jignire pentru poporul român (VIDEO)
21:14 - Revolta lui Aurel Pădureanu după moartea actorului Alexandru Arșinel: „Omul acesta trebuia să fie îngropat cu onoruri militare. Să le fie rușine!”
20:58 - Thriller real la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins în apropierea școlii. Criminalul a fost prins și…declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală