Virgil Bălăceanu, despre tancurile pentru Ucraina: E o veste bună, dar nu este suficinetă. Cerințele ucrainenilor sunt mult mai mari. Apar diferențe, dar nu majore, în raportul de forțe (VIDEO)

Virgil Bălăceanu, despre tancurile pentru Ucraina: E o veste bună, dar nu este suficinetă. Cerințele ucrainenilor sunt mult mai mari. Apar diferențe, dar nu majore, în raportul de forțe (VIDEO)
Foto: Facebook @ Virgil Bălăceanu

Gl. (r) Virgil Bălăceanu a comentat decizia Berlinului de a trimite Ucrainei tancuri de fabricație germană și de a le permite altor state NATO să facă același lucru, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și a explicat că „e o veste bună, dar nu este suficientă”, întrucât „cerințele ucrainenilor sunt mult mai mari”.

Gl. (r) Virgil Bălăceanu, pe B1 TV, despre războiul din Ucraina și livrarea de tancuri germane

Întrebat despre tancurile de fabricație germană care vor ajunge în Ucraina, generalul român în rezervă a explicat: „E o veste bună, dar nu este suficientă. Nu este suficientă pentru că cerințele ucrainenilor sunt mult mai mari. Dacă vorbim de cele 100 de tancuri Leopard, asta înseamnă două batalioane de tancuri, or nevoile sunt mai mari, la nivelul a trei brigăzi blindate, fiecare având în componența sa două batalioane de tancuri, dacă mergem pe un asemenea principiu de organizare”.

„Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei, exprima cerința de 300 de tancuri grele, 500-600 de mașini de luptă ale infanteriei și 500 de obuziere, or perspectiva este, cel puțin prin discuțiile avute la Ramstein, de aproximativ 100 de tancuri Leopard. Mai avem cele 14 tancuri Challenger, deci încă o companie”, a continuat Virgil Bălăceanu.

„Vom vedea decizia Statelor Unite, dar informațiile spun între 14, era o cifră, apoi am văzut 30-50 de tancuri, chiar și în aceste condiții, care și ele sunt prezumtive, adică livrarea tancurilor în numărul pe care l-am prezentat, nu se ajunge la nevoia pe care o au ucrainenii. Lucrurile trebuie conectate și cu ce înseamnă planificarea operațională a contraofensivei, pentru că nevoile lor de tehnică grea, de mijloace blindate, tancuri grele, mașini de luptă ale infanteriei și un sprijin mult mai puternic de artilerie, sunt absolut în vederea organizării operației contraofensive pentru eliberarea teritoriilor cucerite”, a adăugat el.

Întrebat dacă trimiterea de tancuri din statele NATO vor duce la escaladarea conflictului, Virgil Bălăceanu a spus: „Escaladarea este greu de presupus, pentru că dacă nu sunt într-o cantitate suficientă, dacă nu avem date cu posibilele pierderi, escaladarea ar fi legată mai ales, să zicem, de o linie roșie. Linia roșie ar fi Crimeea. Altcumva, în celelalte regiuni, luptele se duc în continuare, deși trebuie să facem o remarcă, în Herson, în Zaporojie și într-o anumită măsură și în Lugansk, rușii au trecut la apărare, pregătindu-se pentru contraofensiva ucraineană, deci războiul se duce în continuare în sud-estul Ucrainei”.

„Sigur că apar diferențe, dar nu majore, în raportul de forțe. Ar apărea niște diferențe considerabile dacă am vorbi de cantitatea de echipamente militare grele pe care am amintit-o mai devreme, adică de sutele de tancuri, sutele de mașini de luptă ale infanteriei și sutele de obuziere. Deocamdată nu se conturează o asemenea posibilitate”, a mai spus Virgil Bălăceanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe