Vizita președintelui în SUA. Iohannis, despre rolul României de cap de pod între Uniunea Europeană și Statele Unite

Vizita președintelui în SUA. Iohannis, despre rolul României de cap de pod între Uniunea Europeană și Statele Unite

Aflat în vizită în Statele Unite, președintele Klaus Iohannis a transmis că România vede parteneriatul strategic cu SUA drept principala ancoră de securitate și că, în același timp, e un stat loial Uniunii Europene. Tocmai de aceea, statul român respinge încercările de fisurare a relației cu SUA și e gata să joace rolul unui cap de pod între cele două blocuri police.

"Romania ramane un membru UE credincios relatiei trans-atlantice, o pozitie care s-ar putea dovedi si mai importanta acum, dupa ce Marea Britanie a decis sa paraseasca UE”, a declarat Iohannis în discursul de la sediul Heritage Foundation.

Provocat de președintele organizației, Edwin Feulner, Iohannis a vorbit și despre lupta împotriva corupției din România.

”Uneori auzim voci din public ca lupta anticoruptie e prea mult, aduce prea multa nervozirate in dezbaterea publica. Unii spun ca e ideea presedintelui sau a unor politicieni sau a unor diplomati (uitandu-se sugestiv la ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm). Dar nu e asa. E vitala pentru romani, pentru mediul economic, pentru clasa politica, pentru viitorul democratiei. E o lupta grea, dar e absolut necesara", a afirmat președintele Iohannis, citat de HotNews.

El s-a referit și la încercările Rusiei de a-și extinde prin forță influența și a amintit că ”parteneriatul strategic cu SUA e garantia ca Romania nu se va mai intoarce la o anumita sfera estica de influenta".

Câteva ore mai târziu, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu comunitatea română, la Ambasada României din Washington.

"Ati reusit sa razbiti intr-o societate extrem de competitiva, asa cum imi doresc sa fie si Romania, o societate care a dezvoltat o cultura a succesului bazata pe munca, talent, onestitate si – foarte important, integritate", a spus Iohannis într-un discurs, apoi a stat câteva zeci de minute de vorbă cu românii prezenți la întâlnire.

"Eu imi doresc foarte mult sa avem un prim contact foarte bun cu presedintele Trump. Vreau sa il conving ca impreuna sa facem Parteneriatul Strategic mai solid, mai profund. Cu siguranta vom discuta despre problemele de securitate de pe flancul estic (al NATO-n.red.), dar si despre probleme economice", a prefațat Iohannis întâlnirea de vineri cu liderul de la Casa Albă.

Potrivit HotNews, în aceeași zi, Comisia Europeană a propus trei scenarii pentru o apărare europeană comună, unul dintre ele propunând practic o schimbare masivă în relația cu NATO și, implicit, cu SUA.

Ultima oră
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)