UPDATE: Parlamentul rus i-a dat undă verde lui Vladimir Putin pentru a folosi armata în afara țării, susține presa rusă de stat. Vot unanim în Senatul Rusiei

UPDATE: Parlamentul rus i-a dat undă verde lui Vladimir Putin pentru a folosi armata în afara țării, susține presa rusă de stat. Vot unanim în Senatul Rusiei
Serghei Lavrov: Rusia nu are de gând să folosească arme nucleare în Ucraina „în acest stadiu”. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexei Druzhinin

UPDATE, 22 februarie, ora 18.15: Senatul Federației Ruse i-a acordat președintelui Vladimir Putin, marți, printr-un vot unanim, puterea de a disloca forțele armate ruse peste hotarele țării, susține postul rusesc de stat RT.

Știrea inițială: Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a solicitat camerei superioare din parlamentul rus undă verde pentru a folosi forțele armate ruse peste hotarele țării, a precizat marți președintele Senatului rus, care susține că decizia legiuitorilor va fi anunțată în scurtă vreme, potrivit postului rusesc de stat RT.

Vladimir Putin a cerut parlamentului rus undă verde pentru a folosi armata în afara țării (RT)

Solicitarea președintelui rus a fost deja evaluată în comisiile Senatului de la Moscova, susține președinta Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko.

Vestea vine în contextul în care Ucraina este înconjurată din trei părți de forțele armate ale Federației Ruse, cu Moscova negând în continuare că ar pregăti o invazie pe scară largă.

În acest context, președintele Vladimir Putin a recunoscut formal independența teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk, unde rebelii susținuți de Rusia și trupele Kievului sunt în conflict încă din anul 2014.

Ulterior, același Vladimir Putin a trimis armata Rusiei în Donbas – regiunea care înglobează cele două teritorii separatiste – într-o misiune de „menținere a păcii”, conform informațiilor transmise luni seară de postul rusesc de stat RT.

În discursul în care a anunțat recunoașterea independenței pentru cele două teritorii separatiste, Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a devenit „o colonie de marionete” și că ar pregăti un atac împotriva Rusiei, intenționând inclusiv să dezvolte armament nuclear.

„Ucraina modernă a fost creată integral de Rusia, mai precis de Rusia comunistă, bolșevică. Acest proces a început aproape imediat după revoluția din 1917 (…). Apoi, în ajunul și după cel de-Al Doilea Război Mondial, Stalin deja anexase la URSS și transferase către Ucraina câteva teritorii care anterior aparțineau Poloniei, României și Ungariei (…). Iar în 1954, din anumite motive, Hrușciov a luat Crimeea de la Rusia și a dat-o Ucrainei. De fapt, așa s-a format teritoriul Uniunii Sovietice”, spunea liderul rus, citat de CNN.

Urmăriți B1TV.ro și pe