Vladimir Putin ar urma să participe la Summitul G20. La eveniment a fost invitat și Volodimir Zelenski

Vladimir Putin ar urma să participe la Summitul G20. La eveniment a fost invitat și Volodimir Zelenski
Vladimir Putin (Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Mikhael Klimentyev/Kremlin Pool) și Volodimir Zelenski (Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Ukraine Presidency/Ukraine Presi)

Vladimir Putin intenționează să participe la Summitul G20 din Indonezia din luna noiembrie, a declarat luni un consilier prezidențial rus. Președintele indonezian l-a invitat la eveniment și pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cu toate că Ucraina nu este membră a grupului, potrivit Politico.

Vladimir Putin ar urma să participe la Summitul G20 din Indonezia, acolo unde a fost invitat și Volodimir Zelenski

Deși a lansat o brutală invazie pe scară largă în Ucraina, liderul rus a fost invitat la reuniunea marilor economii dezvoltate și emergente de către președintele indonezian Joko Widodo, o inițiativă care îi va pune pe gânduri pe liderii occidentali aliați, invitați de asemenea la summit.

Participarea lui Vladimir Putin – fie ea în persoană sau în sistem de videoconferință – este preconizată, a declarat consilierul Yury Ushakov, citat de Interfax.

„Ei încă invită în persoană. Încă mai e multă vreme. Sper că pandemia va permite desfășurarea evenimentului cu prezență fizică”, a adăugat consilierul prezidențial rus.

În Occident încă nu există un consens cu privire la o eventuală boicotare a Summitului G20 ca răspuns la implicarea Rusiei în eveniment. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că încă nu a luat o decizie finală cu privire la participare în cazul în care va fi prezent și Vladimir Putin.

„Până la urmă, va trebui să luăm decizia cu puțin timp înainte de plecare, deoarece cursul lumii încă se mai poate schimba foarte semnificativ până atunci”, a mai spus liderul de la Berlin.

Situația a fost comentată și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru ZDF.

„Trebuie să ne gândim foarte atent dacă paralizăm întregul G20; eu nu pledez pentru asta. În opinia mea, G20 este prea important, inclusiv pentru țările în dezvoltare, țările emergente, ca să lăsăm acest organism să fie distrus de Putin”, a declarat șefa Executivului comunitar.

Într-o încercare de a crea premisele unui compromis, președintele indonezian l-a invitat la eveniment și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, deși Ucraina nu face parte din G20.

Urmăriți B1TV.ro și pe