Vladimir Putin cere negocieri de urgență cu NATO și Statele Unite privind securitatea Rusiei

Vladimir Putin cere negocieri de urgență cu NATO și Statele Unite privind securitatea Rusiei
Foto: Hepta.ro -Sputnik - Mikhail Klimentyev / Hepta.ro - Zuma Press - Adam Schultz

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut negocieri de urgență cu NATO și Statele Unite privind garanțiile de securitate pe care Rusia trebuie să le primească, conform AFP, citat de către Agerpres.

Rusia cere garanții privind securitatea țării

„Vladimir Putin a subliniat necesitatea lansării imediate de negocieri cu SUA şi NATO pentru a defini garanţiile judiciare pentru securitatea ţării noastre, în scopul excluderii extinderii viitoare a Alianţei la Est şi a desfăşurării de sisteme de armament care ameninţă Rusia în Ucraina şi alte state vecine”, a informat Kremlinul într-un comunicat.

La începutul lui decembrie, președintele rus a participat la o conferință on-line cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, unde Putin a cerut garanții juridice pentru a exclude orice nouă extindere a granițelor NATO către frontiera vestică a Rusiei. Ambele tabere și-au încălcat promisiunile de la semnarea tratatului din timpul Războiului Rece.

În acest moment, Rusia este acuzată de oficialitățile din Occident că plănuiește o invazie a Ucrainei, comasând peste 100.000 de soldați la granița ruso-ucraineană.

Rusia a respins aceste acuzații, afirmând că NATO amenință în mod constant Rusia prin extinderea frontierelor Alianței către frontul vestic al Rusiei.

„Preşedintele Rusiei a subliniat, în special, că autorităţile ucrainene, încălcând acordurile de la Minsk, au optat în mod clar pentru un pariu al forţei, utilizând în Donbas arme grele şi drone de atac”, a precizat Kremlinul.

SUA a renunțat la pactul din timpul Războiului Rece

Ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat într-un interviu agenției de presă ruse RIA că Moscova va trebui să facă acest pas dacă NATO ar refuza să se angajeze cu ea pentru a preveni o astfel de escaladare.

Armele nucleare cu rază intermediară (INF) din Europa au fost interzise în cadrul tratatului din 1987, convenit între liderul sovietic Mihail Gorbaciov și președintele SUA Ronald Reagan, în ceea ce a fost salutat la acea vreme drept o relaxare majoră a tensiunilor din Războiul Rece. Washingtonul a renunțat la acest pact în 2019, după ce s-a plâns ani de zile de presupusele încălcări ale Rusiei. Citește toată știrea

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește
16:23 - Silviu Coșa (PNL): Ceea ce contează este programul de guvernare, astfel încât să reușim să redăm încredere românilor în partidele politice și în politicieni. La fel de mult contează să fie o echipă de guvernare puternică (VIDEO)
16:22 - Claudiu Manta (PSD): „Nu a fost o discuție și nu cred că este foarte important numele celui sau celei care va fi prim-ministru sau ministru” (VIDEO)
16:08 - Iulian Fota: Noi încă suntem într-o criză majoră de securitate națională, dar partidele noastre nu pun acest lucru în centrul preocupărilor lor. Platforma asta proeuropeană nu gândește ca un european (VIDEO)
16:08 - Cântăreața Dana Coteanu va rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri. Sentința nu este definitivă
16:02 - Vlad Gheorghe, despre „10 august”: Dosarul „mineriadei” generației noastre se îndreaptă mult mai repede către prescripție decât dosarul original al Mineriadei. O să ajungă pe masa CEDO (VIDEO)
16:00 - Noile tendințe în designul mânerelor de mobilă