Vladimir Putin i-a cerut scuze premierului israelian pentru comentariile lui Lavrov despre Hitler și evrei / Afirmațiile ministrului rus provocaseră o adevărată dispută verbală între Ierusalim și Moscova

Vladimir Putin i-a cerut scuze premierului israelian pentru comentariile lui Lavrov despre Hitler și evrei / Afirmațiile ministrului rus provocaseră o adevărată dispută verbală între Ierusalim și Moscova
Președintele rus Vladimir Putin și premierul israelian Naftali Bennett. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Evgeny Biyatov

Reprezentanții premierului israelian Naftali Bennett au anunțat, joi, că președintele rus Vladimir Putin a cerut scuze pentru comentariile pe care le-a făcut ministrul său de externe, Serghei Lavrov, despre Hitler și evrei, comentarii care au provocat un schimb de replici dure între Federația Rusă și Israel, transmite CNN.

Premierul Israelului a acceptat scuzele prezentate de Vladimir Putin pentru comentariile lui Lavrov despre Hitler și evrei

„Prim-ministrul (Statului Israel) a aceptat scuzele Președintelui Putin pentru remarcile lui Lavrov și i-a mulțumit că a clarificat atitudinea Președintelui (Rusiei) față de poporul evreu și de memoria Holocaustului”, se arată în comunicatul oficial pe care l-au transmis reprezentanții premierului israelian.

Anterior, partea rusă lansase și ea un comunicat despre convorbirea telefonică dintre cei doi oficiali, însă nu a menționat nimic despre scuze și nici despre comentariile lui Lavrov.

Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin și Naftali Bennett au vorbit și despre situația din Ucraina, inclusiv despre evacuarea civililor din zona combinatului Azvostal, ultima redută a luptătorilor ucraineni care apără orașul Mariupol. Liderul rus susține că armata sa este gata să asigure ieșirea sigură a civililor din complex, însă a subliniat că autoritățile de la Kiev ar trebui să le ordone „militanților să lase jos armele”.

Versiunile prezentate de partea rusă și de cea israeliană au coincis într-o mare măsură în ceea ce privește alte subiecte pe care le-au abordat cei doi oficiali în convorbirea menită să marcheze Ziua israeliană a Independenței.

Cum a început disputa verbală dintre Ierusalim și Moscova

Schimbul de replici dintre Ierusalim și Moscova a început de la o declarație făcută de Serghei Lavrov pentru televiziunea italiană. Oficialul rus reiterase că Rusia ar fi invadat Ucraina pentru „denazificarea” țării, iar interlocutorul său i-a atras atenția că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este evreu.

În replică, șeful diplomației ruse a răspuns: „Poate că greșesc, dar și Hitler avea sânge evreiesc. Nu înseamnă absolut nimic. Evreii înțelepți spun că antisemiții cei mai înflăcărați sunt de obicei evrei”.

Oficialii israelieni au condamnat în termeni duri afirmația lui Lavrov, despre care au spus că este „revoltătoare și de neiertat”. Naftali Bennett declara că Statul Israel „a încercat să mențină relații bune cu Rusia, dar există o linie, iar în acest moment linia a fost depășită”.

Ministerul rus al afacerilor externe, prin vocea purtătorului de cuvânt, a adăugat o nouă dimensiune clinciului, afirmând că mercenarii israelieni luptă în Ucraina alături de Azov, un batalion militar ucrainean cu rădăcini neonaziste.

Șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, s-a arătat de părere că Serghei Lavrov ar trebui să ceară scuze public evreilor de pretutindeni.

„Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, și cu mine suntem amândoi revoltați de declarațiile antisemite ale ministrului rus. Am subliniat că antisemitismul în rândul elitelor Rusiei are o istorie îndelungată. Singura cale de ieșire pentru Lavrov este să ceară scuze public tuturor evreilor. Antisemitismul nu poate fi tolerat”, a scris oficialul ucrainean, joi, pe Twitter.

Urmăriți B1TV.ro și pe