Vladimir Putin spune că relațiile SUA-Rusia se află la cel mai scăzut nivel din ultimii ani înainte de întâlnirea cu președintele Joe Biden

Vladimir Putin spune că relațiile SUA-Rusia se află la cel mai scăzut nivel din ultimii ani înainte de întâlnirea cu președintele Joe Biden
foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexei Druzhinin

Președintele rus Vladimir Putin spune că relațiile SUA-Rusia se află la cel mai scăzut nivel din ultimii ani înainte de întâlnirea sa cu președintele american Joe Biden care va avea loc săptămâna viitoare.

Putin și Biden se vor întâlni miercuri la Geneva. Casa Albă a declarat că Biden va pune pe masa discuțiilor subiectul atacurilor cibernetice provenite din Rusia, agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei, închiderea disidenților și alte probleme care au iritat relația bilaterală, scrie abc.net.

„Avem o relație bilaterală care s-a deteriorat până la punctul cel mai scăzut din ultimii ani”, a spus Putin, potrivit NBC News.

Putin l-a lăudat pe fostul președinte Donald Trump ca „un individ extraordinar, talentat” și a spus că Biden, în calitate de politician de carieră, este „radical diferit” de Trump.

Întrebat despre faptul că Biden l-a numit ucigaș într-un interviu din martie, Putin a spus că a auzit zeci de astfel de acuzații. „Nu mă îngrijorez”, a spus Putin.

Biden, la începutul unei vizite de opt zile în Europa săptămâna aceasta, a spus: „Nu căutăm conflicte cu Rusia”.

„Vrem o relație stabilă și previzibilă … dar am fost clar: Statele Unite vor răspunde într-un mod robust și semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activități dăunătoare.”

Putin a fost întrebat despre mai mulți disidenți ruși ale căror decese au fost atribuite Moscovei, inclusiv fostul spion al KGB Alexander Litvinenko care a fost otrăvit în 2006.

Putin a respins întrebarea drept „indigestie verbală”. El a spus că unii dintre cei responsabili pentru decese sunt în închisoare.

În ceea ce privește recentele atacuri ransomware pe care Statele Unite le-a pus pe seama Rusiei, Putin a negat orice cunoștință despre piraterie și a făcut un apel către Biden să ajungă la un acord cu el cu privire la spațiul cibernetic, a declarat NBC News.

Putin a respins, de asemenea, săptămâna aceasta un raport al Washington Post, potrivit căruia Rusia se pregătea să furnizeze Iranului un satelit avansat care să-i permită să urmărească potențiale ținte militare din Orientul Mijlociu.

„Sunt doar știri false. Cel puțin, nu știu nimic despre acest gen de lucruri”, a spus Putin, potrivit NBC News.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)