Vladimir Zelenski, la prima sa vizită bilaterală: Ce destinație a ales președintele Ucrainei

Vladimir Zelenski, la prima sa vizită bilaterală: Ce destinație a ales președintele Ucrainei
foto: Hepta.ro / DPA Images / Serg Glovny

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat, luni, ‘curajul’ şi ‘determinarea’ noului său omolog ucrainean, Vladimir Zelenski, ‘de a face să tacă armele’ în estul Ucrainei, potrivit Agerpres.

‘Aveţi multă ambiţie pentru ţara dumneavoastră şi aţi avut, aveţi mult curaj’, a declarat Macron, la începutul vizitei desfășurate de Zelenski la Elysee.

Așadar, Vladimir Zelenski se află în Franța, acolo unde își desfășoară prima vizită bilaterală de la alegerea sa în aprilie.

‘În acest context, rolul Franţei este de fi alături de dumneavoastră pentru a vă ajuta să reuşiţi. Este ceea ce vom face’, a afirmat Macron, care a salutat voinţa de ‘modernizare puternică, de transformări profunde, de schimbare a sistemului politic şi economic ucrainean’ manifestată de Zelenski.

Macron a schiţat perspectiva unui summit cu preşedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel şi Zelenski, pentru a face să avanseze aplicarea acordurilor de pace de la Minsk din 2015, cu condiţia însă ca cele două părţi să dea semnale de bunăvoinţă.

‘Trebuie să fim siguri că sunt avute în vedere gesturi de o parte şi de alte’, a menţionat preşedintele francez, citând problema prizonierilor şi cea a încetării focului.

Macron a salutat ‘determinarea (noului preşedinte ucrainean) de a face să tacă armele, de a întinde mâna populaţiilor ucrainene din zonele separatiste şi de a pune în aplicare acordurile de la Minsk privind reglementarea conflictului pentru a uni din nou ţara’.

‘Este imposibil să fie restabilită pacea prin mijloace militare. Cheia păcii este presiunea diplomatică, prin intermediul sancţiunilor (împotriva Rusiei), pe care vă cer să le menţineţi’, a declarat Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe