Volodimir Zelenski a cerut, la Davos, mai multe arme pentru Ucraina și sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei. Forța brută, spune el, va stăpâni iar lumea dacă invazia rusă rămâne fără răspuns

Volodimir Zelenski a cerut, la Davos, mai multe arme pentru Ucraina și sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei. Forța brută, spune el, va stăpâni iar lumea dacă invazia rusă rămâne fără răspuns
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Ukraine Presidency

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în deschiderea Forumului Economic Mondial de la Davos și a lansat un apel pentru mai multe livrări de armament către Ucraina și sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei.

Forța brută va stăpâni lumea dacă invazia Rusiei în Ucraina rămâne fără răspuns, a spus Volodimir Zelenski la Davos

Vorbind în sistem de videoconferință, liderul ucrainean a susținut în fața Forumului Economic Mondial că zeci de vieți ar fi fost salvate dacă Ucraina ar fi primit „100% din nevoile” sale „atunci în februarie”, când Federația Rusă a lansat invazia armată, transmite RTE.

„De aceea, Ucraina are nevoie de toate armele pe care le cerem, nu numai de cele care au fost furnizate”, a subliniat Volodimir Zelenski, flancat de drapeluri ucrainene.

Președintele Ucrainei a solicitat un embargo pe petrolul rusesc, măsuri punitive care să vizeze toate băncile Rusiei și izolarea sectorului IT rusesc, adăugând că toate companiile străine ar trebui să părăsească țara.

„Nu ar trebui să existe niciun comerț cu Rusia”, a mai spus el, la evenimentul care a reunit elitele politice și de business de pe mapamond.

„Consider că încă nu există asemenea sancțiuni împotriva Rusiei – și ar trebui să existe”, a subliniat Zelenski.

SUA, Marea Britanie și Canada au interzis petrolul și gazele din Federația Rusă, însă intenția Comisiei Europene de a introduce un embargo pe petrolul rusesc s-a lovit de opoziția Ungariei, care a blocat discuțiile prin veto și care a comparat măsurile propuse de Bruxelles cu „o bombă atomică”.

Lumea va fi condusă încă o dată prin forță brută dacă invazia Rusiei în Ucraina rămâne fără răspuns, a mai spus Zelenski în fața delegaților. Summitul, a continuat el, va deveni inutil dacă lui Vladimir Putin i se permite să câștige războiul, deoarece președintele rus „nu este interesat de gândurile noastre”, iar „forța brută… nu discută, (ci) ucide”.

Războiul din Ucraina domină discuțiile de la Davos, prima reuniune a Forumului Economic Mondial după mai bine de doi ani de zile.

Pandemia de COVID-19 a forțat anularea ediției cu prezență fizică din 2021, dar și amânarea celei din acest an pentru luna mai.

Urmăriți B1TV.ro și pe