Volodimir Zelenski cere Occidentului o interdicție generală de călătorie pentru ruși / Reacția Kremlinului

Volodimir Zelenski cere Occidentului o interdicție generală de călătorie pentru ruși / Reacția Kremlinului
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să impună o interdicție generală de călătorie pentru ruși, o idee care a găsit sprijin în rândul unor state UE, dar care a înfuriat Moscova, ce continuă ofensiva militară aprigă în estul Ucrainei, transmite Reuters.

Zelenski cere Occidentului o interdicție de călătorie pentru ruși

Ideea liderului ucrainean a părut să scindeze Uniunea Europeană, acolo unde divergențele în ceea ce privește abordarea față de Moscova persistă de multă vreme între anumite state estice și occidentale.

Apelul pentru o interdicție generală de călătorie valabilă pentru un an și aparenta expulzare a rușilor care trăiesc în Occident, astfel încât aceștia să trăiască „în propria lor lume până când își schimbă filosofia”, a fost făcut de Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Washington Post.

El susține că sancțiunile introduse până acum împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei sunt prea slabe.

„Orice fel de rus… faceți-i să meargă în Rusia! Atunci vor înțelege. Vor spune, `acest război nu are nicio legătură cu noi. Nu poate fi trasă la răspundere întreaga populație, nu-i așa?`. Poate fi”, a declarat președintele Ucrainei.

În opinia sa, interdicția ar trebui să îi vizeze și pe rușii care au părăsit țara după începutul invaziei pentru că nu au fost de acord cu Vladimir Putin.

Cum a reacționat Kremlinul

Kremlinul a respins poziția președintelui ucrainean drept irațională, spunând că în ultimă instanță Europa este cea care va trebui să decidă dacă dorește să plătească pentru „capriciile” lui.

„Orice încercare de a izola Rusia sau rușii este un proces care nu are nicio perspectivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Alți oficiali ruși au pus la îndoială legalitatea unui astfel de demers, sugerând că acesta ar încălca drepturile rușilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)