Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a transmis că vulcanul Kilauea din Hawaii, unul dintre cele mai active de pe planetă, a erupt miercuri, 7 iunie, notează news.ro.
Potrivit imaginilor, în centrul vulcanului și-au făcut apariția crăpături, care se activează în mod regulat, cu aglomerări de lavă topită ţâşnind din lacul situat pe fundul craterului.
Imaginile arată că în inima vulcanului au apărut crăpături, care se activează în mod regulat, cu aglomerări de lavă topită ţâşnind din lacul situat pe fundul craterului.
Vulcanologii au numit această erupţie „dinamică”.
„Nivelurile ridicate de gaze vulcanice reprezintă principala preocupare, deoarece acest risc poate avea efecte pe o distanţă mare din cauza vântului”, a transmis USGS.
Se pare că dioxidul de sulf eliberat de vulcan „va avea o reacţie în atmosferă şi va crea o ceaţă vizibilă numită vog (smog vulcanic)” care se va răspândi dincolo de Kilauea.
Cea mai recentă erupţie a avut loc în ianuarie, iar activitatea vulcanică s-a prelungit până în luna martie. Vulcanul Kilauea face parte din Parcul Național al vulcanilor din Insulele Hawai și este cel mai activ vulcan dintre cei 5 care alcătuiesc Insula Hawaii.