Xi Jinping s-ar putea întâlni cu Joe Biden în prima călătorie externă a liderului chinez după aproape trei ani de zile

Xi Jinping s-ar putea întâlni cu Joe Biden în prima călătorie externă a liderului chinez după aproape trei ani de zile
Xi Jinping (Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Ding Lin) și Joe Biden (F: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA)

Oficialii chinezi planifică o posibilă călătorie în Asia de Sud-Est pentru președintele Xi Jinping în luna noiembrie, în ceea ce ar putea să devină prima deplasare externă a liderului chinez după aproape trei ani de zile, iar evenimentul ar putea să cuprindă și o întâlnire cu omologul său american, Joe Biden, a relatat vineri Wall Street Journal, potrivit Reuters.

Xi Jinping plănuiește o călătorie externă și s-ar putea întâlni și cu Joe Biden

Echipa președintelui SUA a căutat de multă vreme să concretizeze – și încă nu a confirmat – o întâlnire față în față între cei doi lideri pentru a reduce tensiunile dintre Washington și Beijing, care sunt în dispute legate de Taiwan, comerț și alte chestiuni.

Casa Albă continuă să facă demersuri în acest sens, spune o persoană familiară cu subiectul. Sursa respectivă susține că Joe Biden este în continuare deschis pentru o întâlnire față în față, inclusiv în marja Summitului G20 din noiembrie, eveniment programat să se desfășoare în Indonezia.

„Nu avem niciun detaliu despre calendar sau locație”, a precizat un oficial SUA.

Xi Jinping și Joe Biden au discutat despre o posibilă întâlnire și în cadrul convorbirii de peste două ore din 28 iulie, o convorbire în care au avut loc discuții tensionate despre vizita lui Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, în Taiwan.

Vizita lui Nancy Pelosi pe insula revendicată de Beijing s-a materializat la începutul lunii august, când democrata americană a devenit primul președinte al Camerei Reprezentanților care vizitează Taiwanul după 1997.

Evenimentul a stârnit furia Chinei, care a demarat cele mai ample exerciții militare în jurul insulei și a întrerupt mai multe canale de comunicare cu SUA. După încheierea exercițiilor, Beijingul a anunțat că va continua să patruleze zona.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)