Zelenski, mesaj pentru soldații ruși: „Vă ascultăm conversaţiile și știm ce gândiți. Dacă vă predați, vă vom trata cu demnitate, așa cum nu ați fost tratați în armata voastră” / Mulțumiri pentru jurnalista-eroină din Rusia (VIDEO)

Zelenski, mesaj pentru soldații ruși: „Vă ascultăm conversaţiile și știm ce gândiți. Dacă vă predați, vă vom trata cu demnitate, așa cum nu ați fost tratați în armata voastră” / Mulțumiri pentru jurnalista-eroină din Rusia (VIDEO)
Volodimir Zelenski le-a vorbit direct soldaților ruși, în cel mai recent mesaj video. Captură Video - Володимир Зеленський / Facebook

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis soldaților ruși că dacă se vor preda, ucrainenii îi vor trata cu demnitate, nu așa cum au fost tratați de propria armată. Zelenski a mai spus că războiul a devenit un coșmar pentru ruși, care au ajuns să-și abandoneze pozițiile: „trupele ruse reprezintă unul dintre furnizorii de echipamente pentru armata noastră”.

Totodată, liderul de la Kiev a ținut să mulțumească rușilor care protestează și jurnalistei Marinei Ovsiannikova, de la televiziunea rusă Pervîi Kanal, care a întrerupt o emisiune, luni seară, pentru a afișa un mesaj „nu războiului”.

Volodimir Zelenski, despre trupele rusești care au atacat Ucraina

„De ce să muriţi? Pentru ce? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi. Vă ascultăm conversaţiile în interceptări, auzim ce credeţi despre acest război fără sens, despre această ruşine şi despre statul vostru. Auzim totul!

În numele poporului ucrainean, vă dăm șansa la viață. Şansa de a supravieţui. Dacă vă predați forțelor noastre, vă vom trata cum trebuie tratați oamenii – cu demnitate, așa cum NU ați fost tratați în armata voastră, așa cum armata voastră nu tratează oamenii noștri. Alegeți!”, a declarat Zelenski, într-un mesaj video postat pe Facebook în noaptea de luni spre marți.

Zelenski a mai spus că războiul a devenit un „coșmar” chiar pentru Rusia pentru că a pierdut foarte mulți soldați și echipament militar. A mai precizat că trupele ruse sunt „confuze”, căci nu se așteptau la așa o rezistență din partea ucrainenilor.

„Ei fug de pe câmpul de luptă, renunţă la echipamente și noi le folosim pentru a proteja Ucraina. Azi, de fapt, trupele ruse reprezintă unul dintre furnizorii de echipamente pentru armata noastră. Nu şi-au putut imagina un astfel de coşmar”, a susţinut el.

„În 19 zile, armata rusă a pierdut mai mult în Ucraina decât a pierdut în două războaie sângeroase şi lungi în Cecenia. Pentru ce?”, a continuat Zelenski.
Președintele ucrainean a mai precizat că negoierile cu partea rusă vor continua marți, în Turcia, el fiind informat că discuțiile de luni au mers „destul de bine”.

Zelenski mulțumește rușilor care protestează și jurnalistei Marina Ovsiannikova

Zelenski le-a mulțumit rușilor care au protestat și mai ales jurnalistei Marinei Ovsiannikova, care înterupt o emisiune de la postul TV Pervîi Kanal, afișând un mesaj pe care scria: „Nu războiului. Nu credeți propaganda, vă minte chiar de aici. Rușii împotriva războiului”.

„Sunt recunoscător ruşilor care nu încetează să încerce să transmită adevărul, care luptă împotriva dezinformării şi spun adevărul prietenilor şi familiilor lor și mulțumesc acelei femei care a mers în studioul Channel 1 cu o pancartă anti-război”, a spus liderul de la Kiev.

El a transmis un mesaj și rușilor care se tem să protesteze: „Atâta timp cât ţara nu e complet închisă de restul lumii, transformându-se într-o Coreea de Nord uriaşă, trebuie să lupţi, nu trebuie să ratezi şansa”.

Mesajul jurnalistei căreia Zelenski i-a mulțumit

Înainte să transmită mesajul la TV, Marina Ovsiannikova s-a filmat în timp ce explica faptul că tot ce face Vladimir Putin în Ucraina e o crimă ce ar trebui să înceteze urgent, că rușii au fost „zombificați” de propaganda puternică din ultimii ani la care și ea a contribuit și-i pare rău pentru acest lucru.

„Mi-e rușine pentru că am permis ca rușii sa fie zombificați. Am tăcut în 2014, când toate acestea abia începeau. Nu am ieșit la mitinguri când Kremlinul l-a otrăvit pe Navalnîi și am urmărit acest regim anti-uman fără a schița nimic și acum toată lumea ne-a întors spatele. Și încă 10 generații de acum încolo nu se vor putea spăla de rușinea acestui război fratricid”, a spus jurnalista, în mesajul său video.

După gestul său, Ovsiannikova a fost arestată. Potrivit unei noi legi din Rusia, ea riscă până la 15 ani de închisoare. Gestul său a devenit viral în toată lumea și e considerată acum o eroină.

Urmăriți B1TV.ro și pe