Raport CNR-CME: Exploatarea gazelor naturale din zăcăminte neconvenţionale conduce la independenţa energetică a ţării

Raport CNR-CME: Exploatarea gazelor naturale din zăcăminte neconvenţionale conduce la independenţa energetică a ţării

Concluziile raportului ”Resurse de gaze naturale din zăcăminte neconvenţionale – potenţial şi valorificare”, întocmit la iniţiativa Comitetului Naţional Român al Consiliul Mondial al Energiei (CNR-CME), arată că explorarea şi exploatarea gazelor naturale din zăcăminte neconveţionale pot fi benefice pentru populaţie, din perspectiva consecinţelor economice, sociale şi politice şi vor conduce la independenţa energetică a ţării.

CNR-CME este o organizaţie neguvernamentală, care cuprinde peste 150 de entităţi membre şi care este implicată activ în elaborarea de strategii şi politici în domeniul energetic.

Pe fondul declanşării unor dezbateri şi contestări publice cu privire la noua resursă energetică reprezentată de gazele naturale din argile, denumite si gaze de şist, în anul 2012, CNR-CME a avut şi iniţiativa realizării unui centru regional pentru gazele neconvenţionale sub denumirea de ”Centrul European de Excelenţă în domeniul gazelor naturale din argile gazeifere”, pe scurt CENTGAS.

La elaborarea studiului au participat 43 specialişti din mediul academic, universitar, din institute de cercetare şi personalităţi cu o activitate îndelungată în industria de petrol si gaze, precum şi a geoştiinţelor. Studiul a utilizat peste 500 titluri bibliografice şi a valorificat  rezultatele obţinute de specialiştii din industria de petrol şi gaze. România are o experienţă de peste 150 de ani în domeniul industriei de petrol, respectiv de peste 100 de ani al celei de gaze naturale.

Obiectivele studiului au urmărit:

evaluarea perspectivelor geologice a principalelor  bazine petroliere şi gazeifere ale României din zona continentală şi maritimă a ţării (Coordonator: Prof.dr.Nicolae Anastasiu – Membru corespondent al Academiei Române);

prezentarea tehnologiilor de explorare şi exploatare a hidrocarburilor neconvenţionale (Coordonatori: Prof.dr.ing Niculae Napoleon Antonescu, Prof.dr. ing. Lazăr Avram);

evaluarea obiectivă a posibilului impact asupra diferiţilor factori de mediu (apă, sol, aer, seismicitate indusă, zgomot, etc) (Coordonator: ing.Alexandru Pătruţi);

prezentarea principalelor avantaje economice, sociale şi politice (Coordonator: Conf.univ.dr. Ionuţ Purica);

prezentarea legislaţiei din domeniile petrolului, gazelor si mediului (Coordonator: Ing. Mihai German). 

Evaluarea potenţialului ţării şi descoperirea de noi resurse de combustibili fosili care să compenseze rezervele de gaze naturale, în curs de epuizare (în următorii 15-20 de ani), este o necesitate şi o obligaţie pe care generaţia actuală o are faţă de generaţiile viitoare.

Concluziile studiului arată că:

– România dispune de resurse energetice de o marea diversitate.

– Resursele energetice au o repartiţie armonioasă, echilibrată în raport cu marile centre urbane, industriale sau în raport cu infrastructura teritorială.

– Există premise de dezvoltare în adâncime şi în extindere a zăcămintelor existente.

– Se conturează existenţa unor resurse neconvenţionale de tipul gazelor naturale din argile (gazele de sist), zăcămintelor compacte/dure, straturilor de cărbuni şi a hidraţilor de metan cu posibiliate de utilizare într-un viitor apropiat (în condiţiile investiţiilor adecvate).

– Noile tehnologii de explorare şi exploatare a gazelor naturale din zăcăminte neconvenţionale reduc riscul de producere a unor accidente tehnice şi de poluare a mediului şi ele progresează odată cu îmbogaţirea experienţei, prin rezultatele deosebite obţinute pe plan internaţional in acest domeniu.

– Evaluarea obiectivă a posibilului impact asupra factorilor de mediu (apă, sol, aer, seismicitate indusă, zgomot, etc) se poate face prin măsuri tehnice şi de monitorizare corespunzătoare a activităţilor tehnologice specifice explorării şi exploatării acestor zăcăminte.

– Consecinţele economice, sociale şi politice a explorării şi exploatării gazelor naturale din zăcăminte neconveţionale pot fi benefice pentru populaţie şi vor conduce la independenţa energetică a ţării.

– Actualizarea legislaţiei din domeniul petrolului, gazelor si mediului în acord cu experienţa câştigată şi cu legislaţia europeană are în vedere şi completarea legislaţiei secundare (instrucţiuni tehnice, norme, reglementări privind monitorizarea şi controlul activităţilor, implementarea unor reguli de bună practică aplicate pe plan internaţional din domeniul exploatării gazelor naturale din zăcăminte neconvenţionale).

– Trebuie continuată activitatea de cercetare a formaţiunilor cu potenţial gazeifer neconvenţional şi cea de evaluare a proprietăţilor acestora, în vederea identificării de noi zone care pot fi explorate şi exploatate. Conferinţa Internaţională de la Academia Română (martie 2013) şi Pactul pentru Energie, lansat ca un preambul al Strategiei energetice a României în Parteneriat cu Academia Română, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Petrol – Gaze Ploieşti, Universitatea Politehnica Bucureşti şi Academia de Studii Economice Bucureşti au subliniat, în obiectivele lor, necesitatea continuării cercetărilor, prospecţiunilor şi explorărilor pentru identificarea de resurse neconvenţionale şi evaluarea rezervelor acestora.

Identificarea acestor resurse este rezultatul unui ciclu de activităţi şi procedee care, în succesiunea lor logică, înseamnă: cercetare – prospecţiune – explorare – dezvoltare – exploatare experimentală şi producţie. Derularea întregului ciclu implică tehnologii diverse în permanentă adaptare la produsul sau procesul urmărit şi se află sub umbrela unei legislaţii naţionale şi europene. Căile şi mijloacele de protecţie a mediului natural vor fi şi ele promovate şi controlate prin lege. 

Exploatarea gazelor naturale din zăcăminte neconvenţionale şi în special a gazelor de şist, va contribui substanţial la reducerea dependenţei României de gazele importate şi vor apare  efecte economice şi sociale benefice prin reducerea preţului gazelor, ca urmare a creşterii producţiei interne de gaze naturale, crearea de locuri de muncă, pe verticală şi orizontală, precum şi dezvoltarea socio-economică a zonelor respective.

Lansarea raportului a avut loc în prezenţa mai multor reprezentanţi din mediul academic, universitar, de la nivelul Parlamentului României, a Guvernului (Ministerul Economiei, ANRM), a Mediului de afaceri, a ONG-urilor şi reprezentaţi MEDIA (TV, presă).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`