Este de partea organizaţiilor nonguvernamentale care se opun proiectului Roşia Montană, dar cu afaceri de ani de zile în domeniul minier. Vorbim despre George Soros, controversatul miliardar maghiar care a investit destul de mult în domeniul minier, fiind direct interesat de proiectul Roşia Montană. Cu toate acestea, multimiliardarul susţine financiar organizaţiile ecologiste ale societății civile în cazul Roșia Montană.
După ce protestele de stradă au învins, iar proiectul Roșia Montană a fost înghețat de liderii de la putere, un personaj controversat din domeniul minier ar putea profita de această situaţie. Miliardarul George Soros și-a creat în România, prin diverse ONG-uri, o adevărată armată care se opune proiectului Roșia Montană. Iar Soros este cel care susține financiar organizațiile „ecologiste” ale societăţii civile, finanţarea fiind una consistentă, de sute de mii de dolari, potrivit unor rapoarte prezentate de turnul.blogspot.ro.
George Soros a investit însă destul de mult în ultimii ani în domeniul minier. Începând cu martie 2011, acesta şi-a schimbat planurile de afaceri, vânzând acţiunile pe care le avea în cadrul unei firme care produce echipament pentru industria minieră. Totodată, Soros a vândut şi acţiunile pe care le avea în Newmont Mining Corp, companie care deţine 20% din Gabriel Resources, firma înregistrată în Canada care vrea să dezvolte proiectul minier de la Roşia Montană. Peste trei luni însă, în iunie 2011, acesta răscumpără acțiuni de la aceleași companii, şi, în plus, la alte 20 de companii cu profil minier.
Pare, aşadar, contradictoriu ca un om de afaceri ca Soros, care se implică în proiecte miniere, să militeze împotriva Roşia Montană, acuzând nereguli privind siguranța mediului înconjurător. În realitate, George Soros ar putea încerca să saboteze proiectul canadienilor pentru a-l prelua, cu ajutorul unei firme maghiare.
Miliardarul maghiar a avut o participare intensă şi în statele din Estul Europei. În Polonia, acesta susţinut mişcarea disidentă, în Iugoslavia a finanţat opoziţia anti-Miloşevici, în timp ce în Ungaria a fondat Institutul pentru o Societate Deschisă.