Amazon se confruntă cu un proces colectiv de 1 miliard de dolari

Amazon se confruntă cu un proces colectiv de 1 miliard de dolari
FILED - 17 December 2020, Brandenburg, Schoenefeld: The logo of the US retail and tech giant Amazon is seen on the facade of a sorting center. Photo: Soeren Stache/dpa-Zentralbild/dpa

Amazon se confruntă cu un proces colectiv de 1 miliard de dolari în Regatul Unit, unde compania este acuzată că a folosit un algoritm ”secret” pentru a abuza de poziția sa dominantă în comerțul electronic, transmite CNBC.

Amazon își influențează clienții să plătească mai mult pentru aceleași produse

Amazon dăunează clienților săi, îndreptându-i către ”o ofertă recomandată”, ceea ce duce la ascunderea ofertelor cu o valoare mai bună, iar consumatorii ajung să plătească mai mult pentru produse, potrivit procesului, care urmeazză să fie înregistrat în octombrie la Tribunalul de Apel pentru Concurență din Marea Britanie, scrie Profit.

Procesul susține că Amazon exploatează așa-numita ”Cutie de cumpărături” (Buy Box) pentru a-și orienta cumpărătorii către propriile produse și articole de la vânzători terți care folosesc serviciile sale de onorare și livrare a comenzilor.

Caseta de cumpărături este o zonă de pe paginile produselor Amazon care oferă clienților o opțiune cu un singur clic pentru ”Cumpără acum” sau ”Adaugă în coș”.

Amazon stabilește anumite criterii pentru ca vânzătorii să devină eligibili pentru Buy Box și, dacă sunt acceptați, aceștia obțin avantaje de plasare pentru înregistrările lor.

Daunele totale din litigiul au ajuns la 1 miliard de dolari

Amazon mai este acuzată că folosește ”un algoritm secret și de auto-favorizare, pentru a se asigura că Buy Box conține aproape întotdeauna bunuri vândute direct de Amazon însăși sau de către comercianții cu amănuntul terți care plătesc taxe mari de depozitare și livrare către Amazon”.

Litigiul este condus de Hausfeld, o firmă de avocatură specializată. Între 80% și 92% din achizițiile Amazon sunt efectuate cu instrumentul său Buy Box, potrivit Hausfeld.

Oricine locuiește în Regatul Unit și a făcut o achiziție pe Amazon din octombrie 2016 se încadrează în procesul colectiv al reclamantului, a adăugat Hausfeld.

Hausfeld estimează daunele totale din litigiul din regiune la 900 de milioane de lire sterline (1 miliard de dolari), dacă va avea câștig de cauză.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră