Armata Elveției va interzice utilizarea aplicației WhatsApp de către soldații acesteia

Armata Elveției va interzice utilizarea aplicației WhatsApp de către soldații acesteia
Foto: Pixabay

Armata Elvețiană a interzis utilizarea aplicației WhatsApp în timpul serviciului, a confirmat joi un purtător de cuvânt, în favoarea unui serviciu de mesagerie elvețian considerat mai sigur, în ceea ce privește protecția datelor.

Interdicția se aplică și utilizării altor aplicații de mesagerie precum Signal și Telegram, pe telefoanele personale ale soldaților, în timpul operațiunilor de serviciu, a transmis AFP.

WhatsApp, indisponibil pentru soldați

La sfârșitul lunii decembrie, comandanții și șefii de stat major au primit un e-mail de la cartierul general prin care se recomanda ca trupele lor să treacă la utilizarea Threema, care are sediul în Elveția.

Recomandarea se aplică „tuturor”, inclusiv recruților care își fac serviciul militar și celor care se întorc pentru cursuri de perfecţionare, a declarat pentru sursa citată purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Reist.

Elveția este o celebră țară neutră. Cu toate acestea, poziția sa de lungă durată este una de neutralitate armată, iar stagiul militar are un statut obligatoriu pentru bărbații elvețieni.

Problema utilizării aplicațiilor de mesagerie la datorie a apărut în timpul operațiunilor de sprijinire a spitalelor și a programului de vaccinare anti-COVID, în eforturile Elveției de a controla pandemia cu noul coronavirus, a spus Reist.

Costul va fi acoperit de către statul elvețian

Armata elvețiană va acoperi costul celor patru franci elvețieni (3,85 euro) pentru descărcarea aplicației Threema, care este deja folosită de alte organisme publice din Elveția.

Threema, care are deja peste 10 milioane de utilizatori, este o aplicație de mesagerie care se laudă că generează o cantitate infimă de date cu caracter personal între persoanele ce o folosesc.