Cenzură în Cuba. Guvernul comunist a interzis rețelele sociale, după protestele de duminică

Cenzură în Cuba. Guvernul comunist a interzis rețelele sociale, după protestele de duminică

Cubanezii au ieșit în stradă, pentru a protesta împotriva guvernului comunist. Liderii politici încearcă să riposteze în fața ofensivei cetățenilor, prin toate mijloacele. Astfel, pe teritoriul statului Cuba a fost restricționat accesul populației la rețelele sociale și mesagerie, cele care au facilitat organizarea nemulțumiților, pentru a protesta împotriva guvernului, informează Gizmodo.

Facebook, Instagram, WhatsApp și Telegram se numără printre aplicațiile interzise în Cuba, a anunțat NetBlocks, companie de monitorizare a internetului.

Telegram, Facebook și WhatsApp nu au oferit un punct de vedere pe marginea acestui subiect. Cei de la Twitter, în schimb, au declarat că nu au observat probleme.

Cubanezii au scandat „Jos comunismul!”

Duminică, 11 iulie s-au strâns cubanezii în stradă, cu multiple nemulțumiri. În Havana și Santiago, guvernanții au fost trași la răspundere pentru criza economică și gestionarea crizei COVID. Cei mai nemulțumiți au cerut chiar încetarea comunismului.

Introducerea internetului mobil în Cuba, în urmă cu doi ani și jumătate, a reprezentat o mare problemă pentru guvern, care a devenit din ce în ce mai des subiect de dezbatere în online. Astfel, duminică, în jurul orei 16:00, ora de vârf a protestelor, întreaga țară a fost offline, pentru aproape 30 de minute.

Rămâne de văzut cum vor evolua relațiile între guvernele lumii și rețelele sociale, în contextul în care în ultimii ani, din ce în ce mai multe tensiuni s-au acumulat, care au determinat diverse măsuri radicale. De exemplu, pe 4 iunie, Nigeria a suspendat pe termen nelimitat Twitter, la câteva zile după ce platforma americană a eliminat o postare a președintelui Muhammadu Buhari.