Camerele foto compacte sunt, probabil, cele mai vândute astfel de dispozitive de pe piață. Dacă nu ești fotograf profesionist sau un împătimit al fotografiilor, aproape sigur vei alege un aparat cât mai dotat și simplu de folosit. Până și copactele se împart în mai multe categorii, în funcție de preț, dotări tehnice și funcții. Astfel, la categoria compactelor cu megazoom două mărci cunoscute oferă în prezent aparate foto foarte bune. Este vorba despre Sony Cyber-shot HX9V și Canon PowerShot SX230 HS, compactele cu megazoom analizate în rândurile de mai jos.
Cyber-shot HX9V este cel mai scump aparat din suita de compacte cu megazoom oferită în 2011 de Sony (costă între 1.300 – 1.600 lei). Este o cameră foto digitală complet nouă, care nu înlocuiește vreo generație din anii precedenți. De asemenea dispune de cele mai noi tehnologii Sony Cyber-shot. Printre acestea se numără un senzor Exmor R de 16 MP, lentile Sony G ultrawide-angle echivalentul a 24 mm, zoom optic 16x și un sistem de focus liniar de mare viteză. Filmează HD la 60p și are GPS reciever pentru geotagging, iar modurile de fotografiat sunt cuprinse între cel easy și full manual. Per total, aparatul e considerat unul dintre cele mai capabile din categoria megazoom-urilor compacte.
PowerShot SX230 HS (1.145 – 1.299 lei) este cel mai tare megazoom compact produs de Canon, cu lentile wide-angle, echivalentul a 28mm, și zoom optic 14x. Folosește aceleași lentile și body ca SX210 IS (2010). Cea mai importantă schimbare adusă prin această nouă generație este senzorul de imagine – SX230 are un CMOS back-illuminated de 12 megapixeli. Noul senzor este mai rapid decât predecesorul său și produce fotografii mai bune în condiții de lumină scăzută, potrivit celor de la CNET.
De asemenea, Canon a introdus, în premieră pentru un aparat PowerShot, și un reciever GPS, cu funcția de geotagging – destinat celor care vor să nu uite locul unde a fost realizată fotografia.
Design
Sony Cyber-shot HX9V este un aparat plin de funcții și capabilități, iar la capitolul design nu e mai prejos. Liniile sale sunt simple, este ușor de utilizat și în ciuda faptului că e un pic mărișor, rămâne remarcabil de compact astfel încât poate fi purtat fără probleme în buzunarul de la spate al pantalonilor. Ecranul este mare și luminos, ușor de urmărit chiar și în condiții de lumină puternică. În partea din față se află un grip cauciucat și o textură similară pentru locul de unde apuci aparatul cu degetul mare. Butonul Custom de deasupra este programabil și poate fi utilizat pentru acces rapid la controlul expunerii, ISO, balansului de alb, a detectorului de zâmbete (Smile Shutter).
Design-ul lui Canon SX230 nu este cu mult diferit de cel al predecesorului său, SX210 IS. Este un aparat frumos, cu linii simple și curat conturate și blitz-ul camuflat în body. Este și portabil, lentilele cu zoom 14x fiind singurele care îl împiedică să intre cu ușurință într-un buzunar strâmt. Butoanele de comandă ale camerei sunt un cam înghesuite, potrivit specialiștilor de la CNET, și prezintă unele probleme – cel de power, spre exemplu, este amplasat deasupra, în dreapta LCD-ului, și poate fi mai greu de apăsat dacă utilizatorul camerei are degetul mai mare.
Performanțe
Având în vedere dimensiunile camerei Sony HX9V, fotografiile pe care le realizează sunt excelente chiar și în modul auto. Principala problemă semnalată de specialiști este că fotografiile nu sunt clare la cel mai scăzut ISO, de fapt se spune că nu e mare diferență de calitate între ISO 100 și ISO 400. Iar de la ISO 1600 până la 3200 zgomotul de imagine crește semnificativ.
În termeni de performanță HX9V este pe picior de egalitate cu alte camere megazoom compacte bazate pe alte tipuri de senzori. Camera Sony și cea Canon au nevoie fiecare de doar 1,6 secunde de la apăsarea butonului power și până când sunt gata să facă fotografia. Doar folosirea blitz-ului o îngreunează pe cea Sony, la 4,1 secunde între cadre și pe Canon la 3,6 secunde. Sony HX9V poate captura imagini în rafală până la 10fps.
Și filmele capturate cu HX9V sunt excelente datorită stabilizatorului de imagine alături de rezoluția HD 1080/60p. Poate înregistra imagini în mișcare încontinuu până la 29 de minute. Zoom-ul optic funcționează și în timpul filmării, iar microfonul de asemenea stereo înregistrează sunet de calitate bună.
Canon SX230 HS realizează fotografii de o foarte bună calitate pentru clasa compactelor cu megazoom din care face parte, în special la ISO mare.
De obicei la aparatele point-and-shoot zgomotul de imagine începe să se simtă peste ISO 200, dar SX230 HS se descurcă bine și peste ISO 400 sau chiar la ISO 800. Culorile încep să devină nesaturate de la ISO 1600 și 3200, dar fotografiile sunt în continuare utilizabile la dimensiuni mai mici. Astfel, dacă vrei să fotografiezi în condiții de lumină scăzută, Canon SX 230 HS este una dintre cele mai bune alegeri din clasa sa.
Și calitatea clipurilor video este excelentă – filmează full HD dar la 24 fps, ceea ce înseamnă că nu este cea mai bună la filmat subiecți care se mișcă repede. Zoom-ul funcționează și în timpul înregistrărilor video, dar în momentele de tăcere se va auzi mișcarea zoom-ului. Există și două microfoane stereo montate în față.