Numită ,,Mormântul Naiskos al unei femei nobile, alături de o sclavă”, este expusă la Muzeul J. Paul Getty din Malibu, California și este, în esență, o piatră de mormânt care însă a devenit faimoasă în istoria recentă, fiind considerată una dintre dovezile concrete că există ,,călători în timp”.
Conspiraționiștii consideră că sculptura arată o femeie, cel mai probabil o sclavă, care folosește un laptop
Stăpâna atinge capacul și se uită la secțiunea superioară – despre care se crede că este ecranul unui laptop unde se observă, de-a lungul părții inferioare două orificii despre care se spune că seamănă cu porturile USB sau cu alte intrări de alimentare.
Conspiraționiștii afirmă că piatra funerară este o altă dovadă în care un călător în timp a luat cu el un laptop în anul 100 î.Hr.
,,Baza este prea puțin adâncă pentru a fi o cutie de bijuterii”, potrivit unui videoclip de pe canalul YouTube al conspiraționiștilor Still Speaking Out.
„Reprezintă un obiect uimitor care seamănă izbitor de mult cu un laptop modern sau cu un anumit dispozitiv portabil”, susține un adept al teoriilor amintite.
„Când mă uit la sculptură, nu pot să nu mă gândesc la Oracolul din Delphi, care ar fi trebuit să le permită preoților să se conecteze cu zeii pentru a prelua informații avansate” continuă acesta.
Unii istorici spun că avem de-a face cu o cutie de bijuterii
Cutia de bijuterii era un atribut nobiliar al acelor vremuri iar sculptura afișată pe piatra funerară ar fi vrut să arate caracterul elitist al defunctei, faptul că provenea dintr-o familie extrem de înstărită – susțin cei ce nu cred în conspirații.
Obiectul ar putea fi, de asemenea, o pereche de tăblițe de ceară, care erau folosite pentru a scrie, afirmă arheologul Kristina Killgrove, în Forbes, susținând că găurile din lateral ar fi putut ține obiectele de scris din lemn care, între timp, au putrezit. Alte voci susțin că obiectul ar putea reprezenta o oglindă făurită în acele vremuri dintr-un metal șlefuit.
O altă „dovadă” a călătoriilor în timp
Adepții teoriilor conspirației sunt convinși că o caracteristică bizară dintr-o fotografie din anii 1940 este dovadă a faptului că o călătorie în timp este posibilă.
Un instantaneu din 1943 în capitala islandeză Reykjavik arată o mulțime de localnici și ofițeri din al Doilea Război Mondial care se plimbă de-a lungul unui bulevard.
Dar imaginea a devenit virală după ce proprietarul său a observat un detaliu care părea incredibil în contextul în care a fost realizată fotografia – relatează The Sun.
În fotografie, un bărbat privește la cameră cu mâna în partea laterală a feței, ca și când ar fi vorbit la un mobil
Imaginea a stârnit polemici în rândul celor ce cred că sunt posibile călătoriile în timp, care susțin că bărbatul strângea un telefon mobil la ureche în ciuda faptului că primul telefon mobil – un Motorola DynaTAC 8000X – a fost scos la vânzare în 1973, cu 30 ani mai târziu de la realizarea fotografiei.
Kristján Hoffman, a cărui familie a deținut fotografia controversată zeci de ani, a distribuit imaginea pe grupul de Facebook Gamlar ljósmyndir, cu titlul „Fotografii vechi„.
Fotografia, realizată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, arată capitala Islandei populată de trupele aliate. Era un spion?
Kristján a scris pe Facebook: „Armata americană admiră splendoarea islandeză, după cum puteți vedea.
Un lucru care atrage atenția asupra acestei imagini frumoase este că în fața ferestrei, în colțul din mijlocul imaginii, un bărbat se sprijină și se discută pe un telefon mobil.”
„Nu știu ce să zic, nu cred că vorbește doar la telefon… Este într-o postură, stând singur, purtând o frizură și o eșarfă diferite de celelalte și acționând așa cum am face-o astăzi”, a adăugat Hoffmann.
S-a scărpinat sau avea semnal în rețea?
În schimb, alții au verificat imaginea pentru a vedea dacă și cum funcționează ceasul său iar alții au spus că pur și simplu folosea o țigară și că s-a scărpinar la ureche în timp ce fotografia a fost făcută.
Un alt utilizator, Karolina Petursdottir, a evocat chiar o asemănare cu „Dr. Who”, potrivit Mirror.
Dincolo de grupul amatorilor de fotografii vechi, imaginea și-a găsit drumul într-un videoclip despre teoria conspirației de pe YouTube intitulat „10 cazuri reale de călătorie în timp care nu pot fi explicate”.