Facebook a afirmat că a angajat o firmă de PR pentru a afla informaţii despre George Soros

Facebook a afirmat că a angajat o firmă de PR pentru a afla informaţii despre George Soros

Facebook a recunoscut miercuri că un director executiv a angajat o firmă de relații publice pentru a afla informații despre George Soros și a submina astfel criticii companiei prin asocierea lor cu Soros.

Ellio Schrage, şeful departamentului de comunicare şi politici, care urmează să părăsească compania, şi-a asumat responsabilitatea pentru angajarea Definers Public Affairs într-un memoriu publicat prima oară de TechCrunch.

Atât Mark Zuckerberg cât şi Sheryl Sandberg au negat că ar fi ştiut de angajarea firmei.

„I-am rugat să afle informaţii despre George Soros? Da”, se arată în memoriu.

După ce Soros a caracterizat Facebook şi Google ca fiind „ameninţări la adresa societăţii” într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos în ianuarie 2018, Facebook a cerut Definers să îl cerceteze pentru că voiau să afle „dacă are o motivaţie financiară”.

Ulterior, când o nouă organizaţie denumită Freedom From Facebook a criticat practicile companiei privind intimitatea utilizatorilor, Definers „a aflat că George Soros finanţa mai mulţi membri ai organizaţiei” şi „a pregătit documente pe care le-a distribuit presei pentru a arăta că nu este vorba despre o mişcare spontană”

Memoriul lui Schrage nu include scuze pentru activitatea Definers sau Facebook. El a apărat ideea ca o companie să folosească firme de consultanţă politică pentru a cerceta criticii.

„O parte a acestei activităţi este descrisă ca fiind cercetare a opoziţiei, dar cred că ar fi iresponsabil şi neprofesionist din partea noastră să nu înţelegem trecutul şi posibilele conflicte de interese ale criticilor noştri”, a scris acesta, scrie theguardian.com.

Sandberg a recunoscut, într-un comentariu la memoriu, că a primit „un număr mic de emailuri în care era menţionată Definers”.

Vorbind despre criticile conform cărora cercetarea privindu-l pe Soros a fost bazată pe un sentiment antisemit, ea a scris: „Vreau să subliniez că nu a fost niciodată intenţia nimănui să implementeze narativa antisemită împotriva lui Soros sau a oricui altcuiva. Faptul că sunt evreică este o parte importantă a identităţii mele iar compania noastră este clar împotriva urii. Ideea că munca noastră a fost interpretată ca fiind antisemită este revoltătoare pentru mine şi ceva personal”.