Facebook încearcă să dreagă busuiocul. Zuckerberg anunţă noi măsuri şi restricţii în contextul alegerilor din 2019

Facebook încearcă să dreagă busuiocul. Zuckerberg anunţă noi măsuri şi restricţii în contextul alegerilor din 2019

Celebra reţea Facebook a fost afectată grav, în ultima perioadă, de scandal după scandal, în contextul în foarte multe conturi false, precum şi datele a milioane de utilizatori au fost folosite în campanii electorale din mai multe ţări, mai ales în SUA.

Şeful Facebook, Mark Zuckerberg, anunţă noi măsuri şi restricţii în perspectiva alegerilor care vor avea loc anul viitor în SUA, Mexic, Brazilia, India, Pakistan şi în alte state, pentru a preveni amestecul în procesul electoral şi pentru a încuraja mesajul pozitiv.

„În condiţiile în care anul viitor urmează alegeri importante în SUA, Mexic, Brazilia, India, Pakistan şi mai multe ţări, una dintre priorităţile mele pentru 2018 este să mă asigur că susţinem discursul pozitiv şi prevenim imixtiunea în procesul electoral”, a scris Zuckerberg pe pagina sa de Facebook, conform news.ro. El a reamintit că, odată cu identificarea interferenţelor ruseşti în alegerile din 2016 din SUA, compania a lansat cu succes noi instrumente prin care, la alegerile din 2017 din Franţa, Germania şi din Alabama, au fost eliminate zeci de mii de conturi false, iar la începutul acestei săptămâni, a fost desfiinţată o reţea de conturi false ruseşti, care includea şi o organizaţie media.

Şeful Facebook anunţă doi mari paşi. Primul se referă la faptul că fiecare advertiser care vrea să posteze elemente de campanie politică sau reclame va fi verificat, trebuind să-şi confirme identitatea şi locaţia, iar cei care nu trec acest test nu vor putea rula niciun fel de reclamă. De asemenea, aceste postări vor fi marcate ca atare, iar advertiserii vor trebui să indice utilizatorilor cine a plătit pentru ele. Această măsură va fi aplicată mai întâi în SUA, iar în lunile următoare va fi extinsă.

„Pentru o mai mare transparenţă a reclamelor politice, am construit, de asemenea, un instrument care permite oricui să vadă toate reclamele pe care le rulează o pagină. Testăm acest sistem în Canada acum şi îl vom lansa la nivel global în această vară. Creăm, de asemenea, o arhivă în care să poată fi căutate reclame politice din trecut”, a precizat Mark Zuckerberg.

Totodată, persoanele care gestionează pagini mari vor fi de asemenea verificate, ceea ce va face mult mai dificil pentru deţinătorii de conturi false să deţină astfel de pagini, prin care să distribuie astfel informaţii false.
Pentru a aplica aceste măsuri, vor fi angajate mii de persoane în timp util pentru lunile dificile premergătoare alegerilor.

Mark Zuckerberg admite că aceşti paşi în sine nu îi pot opri în totalitate pe cei care vor să înşele sistemul, dar vor face ceva mai dificil acest lucru pentru cei care vor să procedeze aşa cum a procedat Rusia la alegerile din SUA din 2016, utilizând conturi false şi pagini pentru a rula reclame.