Iohannis îi recomandă premierului Orban să mai aștepte cu tehnologia 5G: „Ce licitație să faci? Huawei sau Huawei?”

Iohannis îi recomandă premierului Orban să mai aștepte cu tehnologia 5G: Ce licitație să faci? Huawei sau Huawei?
Sursă foto: Hepta.ro

Licitația pentru tehnologia 5G, deja amânată pentru anul viitor de Sorin Grindeanu, ar mai putea suferi și alte întârzii. De altfel, chiar președintele Klaus Iohannis i-a sugerat premierului Ludovic Orban „să mai stea un pic” pentru că acum nu are altă opțiune decât compania chineză Huawei.

„Ce licitație să faci pentru 5G? Huawei sau Huawei?”, a spus, vineri, șeful statului, în opinia căruia „nu este oportun să ne aruncăm cu capul înainte până nu apar și alți provideri”.

Iohannis a afirmat că nu se poate vorbi despre o piață concurențială în condițiile existenței unui singur provider, precizând că alte firme care lucrează pentru implementarea acestei tehnologii sunt „relativ aproape”, conform Hotnews.

Președintele a adăugat că implementarea acestei tehnologii presupune schimbări profunde pentru întreaga societate: „nu sunt dispus să luăm o decizie greșită pentru întreaga societate”.

Pe 20 august, Klaus Iohannis a semnat un „Memorandum de Înțelegere” cu partea americană privind tehnologia 5G. Memorandumul stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente”, două aspecte la care China nu excelează ceea ce ar putea afecta compania Huawei.

Criteriile sunt:

– Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

– Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

– Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a anunțat că licitația pentru licențele 5G se amână, aceasta urmând a avea loc cel mai probabil în prima jumătate a anului 2020, dacă se respectă toți pașii necesari.

Urmăriți B1TV.ro și pe