Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a fost inclusă oficial pe lista organizațiilor extremiste și teroriste în Rusia

Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a fost inclusă oficial pe lista organizațiilor extremiste și teroriste în Rusia
Foto: Pixabay

Autoritățile ruse au adăugat Meta, compania care deține Facebook și Instagram, pe lista organizațiilor extremiste și teroriste, relatează agenția rusă Interfax, potrivit BBC.

Cele două platforme au fost interzise în Rusia pentru „ruosofobie”, în luna martie.

Decizia venea în contextul în care Meta anunțase că va permite postări de genul „moarte invadatorilor ruși”, însă nu și amenințări credibile la adresa civililor.

Meta a atacat decizia, dar ea a fost menținută prin hotărârea pronunțată de o instanță de la Moscova în luna iunie.

Interdicția nu se aplică și în cazul WhatsApp, o altă platformă deținută de Meta.

Gigantul american din sectorul de tehnologie a respins acuzațiile cum că ar promova un sentiment anti-rus.

În martie, un oficial Meta declara pentru BBC News că se face o excepție temporară de la politicile normale, pentru a le permite celor afectați să exprime „sentimente violențe la adresa forțelor armate invadatoare”.

Meta, inclusă oficial pe lista organizațiilor extremiste și teroriste în Rusia

Potrivit Interfax, odată adăugată pe lista organizațiilor extremiste, băncile pot îngheța fondurile Meta din Rusia.

Facebook nu este o platformă atât de importantă în Rusia, acolo unde există o copie destul de populară, VK, însă notorietatea Instagram este uriașă, iar utilizarea pe scară largă a rețelelor private virtuale, așa-numitele VPN, înseamnă că interzicerea platformei în ultimă instanță nu i-a împiedicat pe oameni să o și folosească.

Totuși, încadrarea ca organizație „teroristă” ar putea să schimbe situația. Practic, de acum este o infracțiune să folosești Instagram în Rusia, chiar și prin VPN.

Este neclar deocamdată dacă încadrarea va viza și WhatsApp.

Urmăriți B1TV.ro și pe