Parlamentul a adoptat legea pentru accesul la internet de mare viteză pe întreg teritoriul României

Parlamentul a adoptat legea pentru accesul la internet de mare viteză pe întreg teritoriul României
Foto: Pixabay

Parlamentul României a adoptat legea privind asigurarea accesului la servicii de internet fix de bandă largă pentru persoanele fizice. Actul normativ a trecut de Senat, for decizional, cu 83 de voturi „pentru” și niciunul împotrivă, iar acum va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, transmite Digi24.ro.

Legea pentru accesul la internet de mare viteză pe întreg teritoriul României, adoptată de Parlament

Proiectul inițiat de parlamentarii PNL George Tuță și Sabin Sărmaș stipulează că internetul va fi disponibil la viteze mari pentru toți românii, indiferent de locul din țară în care locuiesc.

„Pentru mine un computer care nu este conectat la internet mereu l-am considerat defect. Însă astăzi suntem în postura de a face pasul important pentru a asigura accesul pentru toţi românii la internet de mare viteză, chiar şi în zone defavorizate”, spune deputatul PNL George Tuță.

Inițiatorii susțin că actul normativ va oferi acces la internet fix de bandă largă în special comunităților din mediul rural, astfel că afacerile din zone defavorizate vor putea să identifice mai ușor șansele de intrare pe piețe, mai ales în domenii ca agricultura.

„Să vă amintesc câteva aplicaţii probabil mai puţin intuite ale internetului fix de bandă largă în cadrul comunităţilor rurale, cele care azi sunt cele mai defavorizate. În primul rând agricultura, cea care se bazează pe aproximativ 30% din populaţia activă a României. Agricultura de precizie sau agricultura smart îşi bazează sporirea eficienţei pe integrarea soluţiilor IoT cu ajutorul internetului. Senzori şi soluţii automate pot citi starea unei culturi şi indica dincolo de priceperea agronomului soluţiile optime de intervenţie. Utilaje conectate, irigaţii adaptive, senzori de sol, toate se bazează pe internet solid şi stabil. Al doilea exemplu este dat de nomazii digitali. Vorbim de cei nativi, care îşi duc întreaga viaţă profesională pe un computer legat la internet, dar şi de cei izvorâţi din pandemie”, a adăugat George Tuță.

Liberalul a explicat că multe joburi au devenit activități efectuate de la distanță „și sunt semnale că trendul se stabilizează”.

„Toţi aceşti lucrători cu mare valoare adăugată pot fi încurajaţi să se deplaseze către zone rurale sau limitrof urbane în care să găsească terenuri convenabile, impozite mici şi evident condiţii de conectare care să îi facă prezenţi pe piaţa muncii la distanţă. Ideea este că internetul la punct fix poate contribui la dinamizarea unor comunităţi întregi de români. Până la urmă acesta este rostul nostru, să creăm succesiv acele condiţii care să ajute în mod natural iniţiativa privată, economia digitală, integrarea comunităţilor şi, foarte important, inovaţia sistemică în ţară”, a mai spus deputatul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:50 - Val de reacții negative, după ce Cleopatra Stratan l-a jignit pe Bursucu, în direct. Artista a avut o replică la care nimeni nu s-ar fi gândit
10:27 - Un șofer din Canada, la un pas să-și piardă viața. Mașina Tesla în care se afla a luat foc din senin
10:04 - Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a vorbit despre momentul în care s-a întâlnit cu Putin. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin despre România
09:44 - Un expert militar rus a explicat la televiziunile de stat de ce armata lui Putin nu poate cuceri orașe importante: „Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului”
09:22 - Volodimir Zelenski susține că Rusia trebuie recunoscută ca fiind un stat terorist: „Teroarea a devenit singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa”
09:05 - Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
08:43 - Cod galben și portocaliu de vijelie în toată țara. Vremea se menține una ploioasă și instabilă
08:11 - Șeful Roscosmos anunță că Rusia și China sunt pregătite să construiască o bază științifică pe Lună
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor