QAnon și alte teorii ale conspirației, interzise pe Youtube

QAnon și alte teorii ale conspirației, interzise pe Youtube

Platforma YouTube a anunţat joi că va interzice orice conținut ce utilizează teorii ale conspiraţiei precum QAnon sau pizzagate, care „au fost folosite pentru a justifica violenţa în lumea reală”, notează Reuters.

Youtube interzice teoriile conspirației pe platformă, precum QAnon și pizzagate

Compania a afirmat că va începe să aplice imediat aceste politici extinse referitoare la ură şi hărţuire şi că le va intensifica în următoarele săptămâni.

Anunţul YouTube vine în completarea altor decizii în acest sens, ale unor mari companii, precum Facebook şi Twitter (Facebook a anunţat în această lună că va elimina paginile, grupurile şi conturile de pe Instagram care reprezintă QAnon).

În consecință, YouTube a eliminat deja zeci de mii de video-uri legate de QAnon şi a blocat sute de canale ce aveau legătură cu această teorie, de la actualizarea politicii sale referitoare la răspândirea urii.

Ce susține teoria conspirației QAnon

Teoria QAnon a acuzat infectarea cu noul coronavirus a președintelui american, Donald Trump, văzând-o ca pe o șaradă pentru a recupera terenul electoral în fața candidatului Partidului Democrat, Joe Biden, care este favorit în sondaje.

Printre scenariile teoriei se numără ideea potrivit căreia pandemia este o farsă menită să distragă atenția opiniei publice de la un cerc de pedofili alcătuit din lideri democrați și vedete de la Hollywood, dar și că infectarea lui Trump este o acoperire pentru arestarea lui Hillary Clinton.

Teoria se bazează în jurul ideilor că Q, un funcționar guvernamental de rang înalt, are autorizație de acces Q și postează informații clasificate online pentru a dezvălui eforturile ascunse al lui Donald Trump.

Alți susținători ai stângii, membri ai Partidului Democrat și chiar vedete de la Hollywood cred că președintele „și-a falsificat” diagnosticul pentru a nu mai lua parte la cele două dezbateri rămase cu Joe Biden, după ce ar fi pierdut în fața contracandidatului său la prima răfuială publică (spun sondajele).

Alți critici au amintit alte antecedente ale președintelui de a promova falsuri, inclusiv conspirația „birther” a lui Obama (potrivit căreia fostul președinte nu a fost născut în America, deci nu avea dreptul legal să ia parte la cursa pentru Casa Albă).

O altă teorie susține că președintele minte în legătură cu diagnosticul, pentru ca apoi să se laude că a învins boala. Cei care susțin această teorie se referă la faptul că președintele a minimalizat pandemia luni de zile și, de asemenea, la faptul că el are doar simptome ușoare.

Teoria conspiraţiei împrumută totodată unele elemente ale teoriei pizzagate, despre o reţea de pedofilie condusă de la un restaurant din Washington, D.C.

Ultima oră
20:04 - Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis amplasarea unei unităţi mobile ATI la ”Marius Nasta”
19:57 - Mai mulți europarlamentari suspectează Rusia că manipulează prețurile la energie. Eugen Tomac: Am cerut Comisiei Europene să declanșeze o anchetă într-un termen cât mai scurt (VIDEO)
19:46 - Explozie de proporții la parterul unui bloc din centrul orașului Satu Mare. Cel puțin o persoană a fost grav rănită (VIDEO)
19:33 - Marcel Ciolacu, despre decizia lui Liviu Dragnea de a-și face partid: „O să am maturitatea de a pleca când o să fiu o frână în viitorul PSD”
19:30 - PSD va depune un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor. Ciolacu: Românii și firmele românești sunt nevoiți să lupte singuri și cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze
19:26 - Radu Mocanu, unul dintre jurnaliștii bătuți într-o pădure din Suceava: Suntem nemulțumiți de felul în care a fost încadrat incidentul. Am fost jefuiți, iar la Boșutar cred că se poate vorbi și de tortură (VIDEO)
19:11 - Ministerul Culturii: Cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte – deschise cu până la 50% din capacitatea maximă
19:02 - Peste 3.000 de elevi și profesori au fost testați pozitiv pentru COVID-19, după 10 zile de la începutul anului școlar
19:01 - Ludovic Orban, după declarațiile informale ale lui Klaus Iohannis: Pare ceva făcut de echipa Cîțu. Eu nu pot să cred că Președintele României poate să se pronunțe în favoarea unuia sau altuia dintre candidați
18:46 - Accident pe A1. O mașină a luat foc, după ce s-a ciocnit cu un autocar în care se aflau 30 de persoane