Războiul cipurilor continuă: Biden le interzice firmelor de „tehnologie avansată” să construiască facilități în China în următorii zece ani

Războiul cipurilor continuă: Biden le interzice firmelor de tehnologie avansată să construiască facilități în China în următorii zece ani
O invazie sau forța militară în Taiwan ar face ca fabrica producătoare de cipuri să devină inoperabilă, sursă foto: captură YT

Măsura a fost anunțată în timp ce administrația Biden prezenta planurile de stimulare a producției interne de semiconductori, potrivit The Guardian.

Legea americană privind cipurile și știința (Chips), aprobată de Congres în luna august

Firmele americane de tehnologie care primesc finanțare guvernamentală nu vor avea voie să construiască „facilități de tehnologie avansată” în China timp de un deceniu, a anunțat administrația Biden, care a prezentat planurile de creștere a producției interne de semiconductori.

Cerințele se înscriu în planul guvernului american, în valoare de aproape 53 de miliarde de dolari (46 de miliarde de lire sterline), de a crește producția de cipuri semiconductoare – „creierul” din fiecare dispozitiv electronic, de la mașini la aparate de uz casnic – care sunt produse predominant în Asia.

Legea americană privind cipurile și știința (Chips), aprobată de Congres în luna august, face parte din răspunsul american la o dispută tehnologică de lungă durată între Washington și Beijing, în timp ce firmele americane cer mai mult sprijin guvernamental pentru a reduce dependența de componentele produse în fabricile chinezești.

În prezent, SUA produce doar aproximativ 10% din oferta mondială de semiconductori; majoritatea cipurilor sunt fabricate în fabrici din Taiwan și Coreea de Sud.

Ambasada Chinei la Washington a spus că măsura amintește de o „mentalitate de război rece”

Penuria mondială de cipuri de calculator, provocată de pandemia de coronavirus, a provocat întârzieri mari de producție pentru producătorii de automobile din Marea Britanie și nu numai, precum și pentru companiile de tehnologie și alți producători.

Legea Chips Act alocă în total 280 de miliarde de dolari pentru producția și cercetarea în domeniul tehnologiilor de vârf și este menită să crească competitivitatea SUA în fața Chinei.

Ambasada Chinei la Washington s-a opus anterior proiectului de lege, afirmând că acesta amintește de o „mentalitate de război rece”.

Măsurile drastice ale SUA privind vânzarea de tehnologie către China au început deja să aibă un impact, iar săptămâna trecută, Nvidia, producătorul american de cipuri, a dezvăluit că oficialii americani i-au spus să nu mai exporte în China două cipuri de calcul de top pentru inteligența artificială.

Urmăriți B1TV.ro și pe