Studiu: Inteligența artificială poate stabili dacă o persoană este heterosexuală sau gay, analizând trăsăturile feței 

Studiu: Inteligența artificială poate stabili dacă o persoană este heterosexuală sau gay, analizând trăsăturile feței 
Foto: surveymonkey.com

Inteligența artificială poate stabili cu exactitate dacă o persoană este gay sau nu, pe baza unei analize a feței, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Stanford, informează The Guardian.

Specialiștii au constatat că un algoritm de calculator poate distinge corect între persoanele heterosexuale și cele LGBT, cu o acuratețe de 81% în cazul bărbaților și de 74% în cazul femeilor.

Pentru testarea soft-ului a fost folosit un eșantion de peste 35.000 de imagini faciale ale bărbaților și femeilor care au publicat fotografii pe un site american de matrimoniale.

În urma cercetării, au fost identificate anumite tendințe, printre care faptul că bărbații homosexuali au oasele feței mai puțin proeminente, nasul mai lung și fruntea mai mare decât cei heterosexuali. De asemenea, lesbienele au avea maxilarele mai mari și frunțile mai mici decât femeile heterosexuale.

Astfel, studiul a readus în discuție ideea originii biologice a orientării sexuale, faptul că aceasta nu este o alegere, ci oamenii se nasc homosexuali, etica tehnologiei de detectare facială, precum și potențialul unui astfel de soft de a viola intimitatea oamenilor sau de a fi folosit împotriva comunității LGBT.

În condițiile în care pe rețelele de socializare sunt publicate miliarde de imagini cu fețele oamenilor, cercetătorii au sugerat că aceste date publice ar putea fi folosite pentru detectarea orientării sexuale a persoanelor, fără consimțământul acestora.

Cu alte cuvinte, construirea unui astfel de soft și folosirea lui naște controverse pentru că ar putea fi folosit în scopuri neortodoxe.

În studiul cercetătorilor de la Stanford se mai precizează că inteligența artificială poate fi folosită și pentru a descoperi legături între trăsăturile faciale și opiniile politice, aspectele psihologice sau personalitatea oamenilor.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe