Telefoanele uzate, pericol pentru sănătate / Unde ar putea fi duse la reciclare

Telefoanele uzate, pericol pentru sănătate / Unde ar putea fi duse la reciclare
Sursa foto: Captură ecran YT

Deși are un impact uriaș asupra mediului, industria telefoanelor mobile se schimbă frecvent. Telefoanele vechi, uzate, ne pot pune sănătatea în pericol. Unde am putem să le ducem la reciclare.

În prezent, la nivel mondial, sunt peste 16 miliarde de telefoane mobile uzate.

Telefoanele uzate ne pot pune sănătatea în pericol

În 2022, 5,3 miliarde de telefoane vechi au ieșit din uz. Comitetul Economic și Social European estimează un număr de 5 milioane de telefoane vândute pe zi.

În România, în 2022, românii dețineau 23 de milioane de telefoane uzate, cu un milion mai multe decât în 2020.

Componentele telefoanelor mobile sunt un pericol pentru mediu și pentru noi, întrucât conțin substanțe toxice care pot afecta sănătatea oamenilor. Acestea pot fi reciclate în proporție de 90%.

„Dețin materii prime care pot fi utilizate în construcția unor alte echipamente electrice și electronice. Acesta este motivul important pentru care noi trebuie să ne asigurăm că nu ajung într-un recipient de gunoi menajer, respectiv la groapa de gunoi, ci ajung într-o instalație de reciclare, de unde pot fi recuperate materialele componente.

În momentul în care nu mai avem nevoie de ele, să nu le aruncăm într-o găleată de gunoi, să le punem într-un recipient separat, de genul acelei cutii de carton pe care asociația noastră o pune la dispoziție în mod gratuit, sau orice alt recipient.

În momentul în care ieșim spre un magazin care comercializează echipamente electrice, sau chiar ne ducem către un punct de colectare autorizat pentru această activitate, să le ducem acolo, urmând să fie duse într-o instalație de reciclare”, a explicat Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE, pentru Antena3.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`