ANM a emis două coduri galbene de vremea rea. Ploi torențiale, grindină și vijelii până marți noapte

ANM a emis două coduri galbene de vremea rea. Ploi torențiale, grindină și vijelii până marți noapte
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Meteorologii anunță că vremea se strică la nivelul întregii țări.Până marți searăintră în vigoare două coduri galbene deploi torenţiale, vânt puternic şi grindină.

Primaavertizareintră în vigoare luni, de la ora 15.00 și rămâne valabil până marți, la ora 06:00. În Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și, pe arii restrânse, 35…50 l/mp, îndeosebi în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali.

Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…60 km/h și în special în zona montană înaltă peste 70…80 km/h, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie.

Sunt vizate județeleAlba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Timiș, potrivit hărții ANM.

Cod galben de vânt în toată țara

A doua avertizare intră în vigoaremarți, în intervalul 06:00-23:00 și vizeazătoată țara. Vântul va avea intensificări în tot teritoriul,cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70…80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Zonele afectate sunt Munții Apuseni, nordul Carpaților Orientali, nordul și nord-vestul teritoriului.

În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte.